avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

Buna ziua
Lucrez la Centrul National de Cartografie, institutie in subordinea Agentiei National de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Tot din structura ANCPI fac parte si Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
Atat in Legea 284/2010 cat si in Legea 153/2017 la Cap. II lit. A. Salarizarea personalului contractual din administraţia publică centrală de specialitate, servicii deconcentrate ale ministerelor şi ale altor organe centrale de specialitate, prefecturi, consilii judeţene, municipii, administraţia publică locală - consilii, primării şi servicii publice din subordinea acestora la art. 2.4. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene Funcţii specifice Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară suntem cuprinsi toti angajatii sistemului, noi avand si aceleasi denumiri ale functiilor in toate institutiile din structura ANCPI (de exemplu consilier cadastru). Toti angajatii acestor institutii lucram lucrari diferite dar cu scopul de a realiza cadastrul in Romania. Avem aceeasi pregatire, facem toti, impreuna, aceleasi cursuri de perfectionare (lucram cu aceleasi software-uri, pe acelasi tip de calculatoare, etc…). Institutiile sunt legate intre ele prin activitatile lor: ANCPI indruma si coordoneaza iar oficiile de cadastru si publicitate imobiliara si Centrul National de Cartografie ( CNC) executa lucrarile de specialitate. Noi, CNC nu avem departament de Carte Funciara, iar angajatii de la CF sunt registratori si noi suntem consilieri cadastru ca si colegii nostri din ANCPI si OCPI. Institutiile noastre nu sunt sustinute de bani de la bugetul de stat, noi fiind extrabugetari si finantandu-ne din ceea ce incasam. Inclusiv salariile sunt din resurse extrabugetare. Salarizarea in ANCPI, OCPI si CNC a fost diferita, diferentele intre angajatii cu acceasi functie, dar apartinand institutiilor diferite au ajuns la 1000 lei net lunar. La 1 august 2017 OCPI-urile au fost aduse ca salarizare la functiile platite la nivel maxim pe tara (sunt 42 de OCPI-uri). ANCPI si CNC au ramas sub acest nivel deoarece egalizarea, in cazul acestora, s-a facut la nivelul maxim din cadrul institutiei si nu din cadrul sistemului. Asa cum se poate lesne observa, in cele doua legi mentionate mai sus nu s-a facut diferentiere salariala intre institutii. Deci, in mod logic, un consilier cadastru ce are aceeasi gradatie si categorie ar trebui sa aiba aceeasi salarizare, indiferent de institutia din sistem in care lucreaza. Insist, noi toti lucram pentru cadastrul Romaniei.
Am actionat in judecata institutiile atat noi (CNC) cat si colegii din oficiile de cadastru cat si cei din ANCPI. In urma acestui fapt, ANCPI si Oficiile de cadastru au salarizare unitara (au acelasi salariu si au primit, in urma sentintelor, diferentele salariale anterioare), iar noi din CNC am castigat partial in prima instanta (Admite, in parte actiunea. Obligă pârâţii să plătească reclamanţilor începând cu data de 09.04.2015 si pana la data de 01.07.2017, diferenţa dintre drepturile salariale cuvenite ca urmare a aplicării nivelului maxim de salarizare din cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru aceeaşi funcţie/grad/treaptă şi drepturile salariale efectiv încasate, raportat la perioada lucrata de fiecare dintre reclamanti, aferent fiecărui contract individual de munca sume ce urmează a fi actualizate cu indicele de inflaţie la data platii efective precum şi dobânda legală de la data scadentei fiecărui drept salarial şi până la plata efectivă. Respinge in rest actiunea ca neîntemeiata. Respinge ca neîntemeiata cererea reclamantilor de obligare a pârâtilor la plata cheltuielilor de judecata) iar dupa apel (Respinge apelurile declarate de salariaţii, reclamanţi, ca nefondate. Admite apelurile declarate de apelantele Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Centrul Naţional de Cartografie. schimbă, în parte, sentinţa apelată, în sensul că: Respinge în tot acţiunea, ca neîntemeiată. Definitivă.Pronunţarea prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei). am pierdut definitiv.
Acum colegii din ANCPI si OCPI au aceleasi salarii şi au primit şi diferenţele înapoi iar salarizarea noastră este cu sume importante mai mică decât a lor. În sentinţele lor se scrie clar că “Obligă pârâta la stabilirea drepturilor salariale ale reclamanţilor la nivelul maxim aflat in plată al celorlalţi salariaţi din cadrul ANCPI, oficiilor teritoriale de cadastru şi publicitate imobiliară şi Centrului Naţional de Cartografie, care ocupă aceleaşi funcţii si au aceeaşi clasă, grad/treaptă profesională şi gradaţie, începând cu data de 09.04.2015 şi în continuare”.
Aşa cum se vede, sentinţele lor atestă că noi toţi facem parte din aceeaşi familie ocupaţională, dar Curtea de Apel Bucureşti ne exclude pe noi CNC din familia ocupaţională )aşa cum este ea definită de lege. Menţionez că juristul ANCPI a depus apelul tardiv in procesul cu angajatii ANCPI (soluţia pentru ANCPI de la Curtea de Apel - Respinge, ca tardiv, apelul. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 06.09.2019.
Document: Hotarâre 3642/2019 06.09.2019) pentru că era vorba despre interesele angajaţilor din cadrul instituţiei în care lucrează şi el, în schimb în acţiunea angajaţilor de la CNC (instituţie subordonată) a fost primul care a depus apelul.
Nu am primit încă sentinţa de la apel.
Dat fiind cele prezentate mai sus, vă rog să-mi comunicaţi ce se mai poate face şi care sunt paşii de urmat.
Vă mulţumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2019
iordana1900, utilizator

Alte discuții în legătură

Memoriu semnat de 111 experti tehnici judiciari topo-cadastru 10 iulie 2011 Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu MEMORIU Cu privire la continutul “REFERATULUI DE APROBARE” emis de ANCPI si MINISTERUL JUSTITIEI prin ........– SECRETAR DE STAT si ... (vezi toată discuția)
Acces la baza de date al agentiei nationalae de cadastru si publicitate imobiliara a functionarilor publici si contractuali hailmon hailmon Buna ziua, Cum se poate avea acces prin procedura de AUTENTIFICARE( parola, cod,..) la baza de date al Agentiei Nationalae de Cadastru si ... (vezi toată discuția)
Cadastru - autorizatie ocpi / ancpi magika magika Buna ziua! Sunt studenta la Universitatea din Bucuresti, la Facultatea de Geografie, sectia Cartografie cu aplicatii in cadastru. Am cateva nelamuriri in ... (vezi toată discuția)