Salut Adrian,
Iti multumesc pentru raspuns.
O clauza abuziva intr-un contract de munca este si clauza de exclusivitate, atunci cand angajatorul iti interzice sa lucrezi si pentru alte companii in timpul tau liber, deoarece iti restrictioneaza un drept fundamental, dreptul de a munci.
Sursa:
[ link extern ]
Deci o clauza abuziva nu inseamna neaparat ca Angajatorul te obliga sa sacrifici o testoasa si sa ii bei sangele.
Iar ce am spus eu nu are legatura cu clauza de neconcurenta, aia e o clauza separata si nu face obiectul acestei discutii. Este absolut normal ca un Angajat sa nu incerce sa faca concurenta Angajatorului in timpul lui liber.
Clauzele legate de proprietatea intelectuala se introduc in unele contracte de munca pentru ca Angajatorul sa previna situatia in care Angajatul zice "Eu am scris programul asta, il iau cu mine acasa dupa ce imi dau demisia".
In general, clauza obisnuita in astfel de cazuri mentioneaza ca orice proprietate intelectuala produsa de Angajat folosind resursele Angajatorului (timp, hardware, etc) apartine Angajatorului.
In cazul clauzei pe care am mentionat-o eu in intrebare, aceasta mentioneaza ca orice proprietate intelectuala pe care o produce Angajatul in orice moment cat timp este angajat al companie apartine Angajatorului.
In felul asta, iti restrctioneaza posibilitatea de a crea ceva in timpul liber care sa nu apartina Angajatorului.
Sper ca este mai clar acum.