avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Clauza abuziva legata de drepturile de proprietate ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Clauza abuziva legata de drepturile de proprietate intelectuala?

Buna ziua,

Eu lucrez in cadrul unei firme de software din Romania si am si o firma proprie, in cadrul caruia dezvolt un produs software care nu are nicio legatura cu business-ul angajatorului, deci nu s-ar pune problema de concurenta.

In contractul de munca am urmatoarea clauza:

"Angajatul recunoaşte faptul că toate Drepturile de proprietate intelectuală referitoare la toate Proprietăţile intelectuale realizate, iniţiate sau dezvoltate de acesta în orice moment al perioadei de angajare în cadrul societăţii Angajatorului vor aparţine şi vor fi învestite în Angajator în limita maximă permisă de lege."

Respectiva clauza ar sugera faptul ca orice produc eu in afara programului de lucru apartine angajatorului dpdv al drepturilor de proprietate intelectuala.

Dar aceasta clauza nu este abuziva?

Din interpretarea art. 38 din Codul muncii, potrivit cu care salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie (intelegere) prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Aceasta clauza este abuziva?

Stiu ca orice produc la locul de munca (pe timpul si resursele lor) apartine Angajatorului dpdv al drepturilor de proprietate intelectuala.

Stiu ca pot obtine un document semnat de la Angajator prin care sa mentioneze ca nu are pretentii legate de respectivul produs dezvoltat in timpul meu liber.

Dar aceasta procedura ar putea sa dureze mult.

In caz ca dureaza prea mult sau refuza, eu pot sa ii dau in judecata pentru clauza respectiva?
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2019
liviu_l, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 07:20, 27 Octombrie 2019
eu ma indoiesc de faptul ca e un (potential) abuz; iata argumentele mele:
- este o clauza de neconcurenta destul de obisnuita la firmele ce lucreaza cu produse care inglobeaza multa creativitate. fiecare incearca sa se protejeze.
- clauza ar fi abuziva daca dvs. ati fi silit sa executati anumite lucruri pe care altfel nu le-ati face (moral, material, social, etc.), ceea ce nu pare a fi cazul, dupa cum ati formulat situatia.
- e posibil ca softul dvs sa fie destinat altor piete, insa, si aici cred ca va pricepeti mai bine decat mine, e la fel de posibil ca softul dvs sa inglobeze know-how ce este proprietatea angajatorului. poate chiat dezvoltat de dvs in cadrul orelor de program.
o solutie eleganta este sa lucrati pentru angajator folosind un contract de prestari servicii si sa-i facturati.
dar este doar o parere.
Salut Adrian,

Iti multumesc pentru raspuns.

O clauza abuziva intr-un contract de munca este si clauza de exclusivitate, atunci cand angajatorul iti interzice sa lucrezi si pentru alte companii in timpul tau liber, deoarece iti restrictioneaza un drept fundamental, dreptul de a munci.

Sursa:
[ link extern ]

Deci o clauza abuziva nu inseamna neaparat ca Angajatorul te obliga sa sacrifici o testoasa si sa ii bei sangele.

Iar ce am spus eu nu are legatura cu clauza de neconcurenta, aia e o clauza separata si nu face obiectul acestei discutii. Este absolut normal ca un Angajat sa nu incerce sa faca concurenta Angajatorului in timpul lui liber.

Clauzele legate de proprietatea intelectuala se introduc in unele contracte de munca pentru ca Angajatorul sa previna situatia in care Angajatul zice "Eu am scris programul asta, il iau cu mine acasa dupa ce imi dau demisia".

In general, clauza obisnuita in astfel de cazuri mentioneaza ca orice proprietate intelectuala produsa de Angajat folosind resursele Angajatorului (timp, hardware, etc) apartine Angajatorului.

In cazul clauzei pe care am mentionat-o eu in intrebare, aceasta mentioneaza ca orice proprietate intelectuala pe care o produce Angajatul in orice moment cat timp este angajat al companie apartine Angajatorului.

In felul asta, iti restrctioneaza posibilitatea de a crea ceva in timpul liber care sa nu apartina Angajatorului.

Sper ca este mai clar acum.
Văd că doriți neapărat să mutați o problemă de proprietate intelectuală în dreptul muncii.
Cu excepția cazului în care vreți să terminați contractul fără pierderi pentru dvs., nu aveți nici un motiv serios pentru care să procedați astfel. Partea cu declarația de pretenții a angajatorului e mai prietenoasă decât o acțiune în instanță.
N-am găsit cazuri relevante în jurisprudență, dar poate începeți dvs.
Altminteri, toți opinăm, dar doar unii subliniază acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, conform art 39 alin. 2 lit. d din codul muncii si ... orianadiana orianadiana Buna ziua, Conform art 39 alin. 2 lit. d din Codul Muncii si *prestarea oricarei activitati remunerate sau neremunerate, in timpul orelor de program sau in ... (vezi toată discuția)
Clauze malice malice Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)
Conform contractului de munca, angajarea salariatului la o firma concurenta guritza25 guritza25 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai delicata, am semnat un contract de munca in care se precizeaza la drepturile si obligatiile genelare ale ... (vezi toată discuția)