avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune nedezbătută, un moștenitor decedat dator la bancă: ce riscă ceilalți moștenitori?

Buna ziua tuturor

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la următoarea speță : Sunt 3 frati care au casa părintească dar fără succesiune făcută. Unul dintre frati ,căsătorit cu 2 copii adulți,decedeaza,el are un credit bancar pe care nu l a achitat integral ,firma de asigurări a refuzat despăgubirea pt ca era bolnav la momentul creditarii , Nu a avut codebitor sau girant. Banca tot trimite notificări la casa părintească desi a fost depus certificatul de deces. Nici după el nu s-a făcut succesiunea. Nu sunt alte bunuri de moștenit (decât creditul)
ce riscam noi copii din partea banci, se poate întoarce împotriva noastră sau a mamei? (erau separați,nu divortati de 14 ani ) ? Conform ccv pasivul se achita doar cu activul moștenirii, ori la noi nu sunt alte bunuri.,sau se considera casa strămoșească ca ACTIV? pt ea nu exista succesiune .

Multumesc mult de atentie
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:11, 30 Octombrie 2019
Nu prea are de ales. Dar dupa 3 ani platiti 1% impozit din valoarea bunului mostenit
Cine nu are de ales, banca?
Va spun ca banca nu asteapta trei ani pana te hotarasti tu sa faci succesiunea si fie va executa ea, solicita dezbaterea succesiuni, fie vand creanta si nu mai scapati de executori...
Cred ca cea mai buna varianta este cea expusa de mine in primul mesaj, micsoreaza pierderile.
O sa astepte. Doamna poate sa consulte si un avocat sau poate alte forumuri, pagini de fb, etc si sa decida ce are de facut. Eu zic ca banca o sa stea la rand. In alte cazuri stau. Nu au fortat pe nimeni sa dezbata succesiunea. Si aici inchei discutia, ca nu stau sa discut cu " ba da, ba nu".
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La rand dupa cine sa stea, @ Corina89?
In functie de cat datoreaza debitorul si cat ar valora cota sa de mostenire din casa parinteasca, daca banca isi face calculele si ii da cu plus, poate cere pe cale oblica in locul debitorului decedat, dezbaterea succesiunii ca apoi sa execute silit cota debitorului sau.
[ link extern ]
asta e o speta mai veche, dar sunt destule si pe noul cod
Ar trebui sa faceti ceva, sa dezbateti succesiunea si sa ii dati partea cuvenita sa si-o imparta sotia si copiii lui sau sa o dea bancii, e treaba lor.
Ca era viu si nedator sau ca e decedat si avea datorii, conteaza mai putin, el avea o parte din casa parinteasca ca mostenire dupa tatal sau. Cu cat faceti actele mai devreme, cu atat mai bine. Dupa ce dezbateti succesiunea dupa tata, faceti ceva cu partea mamei, un partaj, de ex.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
nu, sunt doar eu si sora mea doar, cu mama, nu erau divortati , nu are parintii in viata, alte bunuri nu sunt, casa era al parintilor lui, acum au ramas fratii lui.
Succesiunea pt casa parinteasca a tatalui nu se va face , au trecut multi ani de cand au murit acestia si am plati impozit cat nu face ea, iese din discutii,
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
elenadragoi2008, utilizator

Alte discuții în legătură

Casa parinteasca. sora mea vrea sa se mute cu forta! O_Mihaly O_Mihaly Buna ziua! Ma confrunt cu o situatie complicata. Avem impreuna cu sora mea casa parinteasca, care momentan este goala, ambele parinti sunt decedati. Nu am ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiunea oanastnc oanastnc Suntem un frate si o sora la parinti(ambii adulti) , tatal nostru a decedat in iunie 2015, mama noastra doreste sa facem succesiunea pina la implinirea unui an ... (vezi toată discuția)