avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dreptul la autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dreptul la autoaparare

buna ziua
sunt detinatorul unui caine pe care il scot la plimbare pe terenul viran de la marginea localitatii. din cand in cand ne intalnim cu o turma de oi care,inevitabil are caini. de regula sunt cainii care intorc oile,caini de talie mica ,neagresivi. .de curand am vazut ca turma era insotita de doi caini de talie mare,chiar foarte mare,cu toate ca locul nu are populatie de animale salbatice periculoase. la apropierea noastra,cainii respectivi s-au indreptat cu atitudine agresiva catre noi. pentru a evita contactul cu ei ,am ocolit,cu intentia de a pune intre noi o distanta de siguranta. totul s-a incheiat cu bine,pentru ca manevra mea a fost facuta la timp,cainii urmarindu-ne o perioada scurta dupa care au asteptat turma.
intrebare: cainele este perceput ca un bun patrimonial al meu? daca el ari fost in pericol,as fi putut folosi arma de aparare pe care o detin in mod legal pentru a=i proteja viata? intreb asta deoarece am mai trecut printr-o experienta mult mai grava,cand am fost atacati de doi rotweilleri iar cainele meu a avut nevoie de ingrijiri medicale. care este punctul de vedere al unui om de lege in aceasta privinta?
Ultima modificare: Luni, 28 Octombrie 2019
stefan_a., utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai335 , utilizator 16:58, 30 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pana va raspunde cineva cu pregatire, pot sa va spun ca exista la acele spray-uri cu piper de autoaparare, variante mai mari care pot apara de ursi (si implicit de caini mari). Doar atentie la directia vantului...
Sau un electrosoc mai lung (exista si bastoane cu electrosoc).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de raspuns.
Varianta cu sprayul e de luat in seama. Pe langa sprayul cu dispersie exista si spray cu jet,care e de folos pe timp cu vant. Am probat, sa vad cum se simte. Sincer.....nu am simtit nimic. Si am mirosit substanta ce a ramas pe capul sprayului.
Intrebarea mea era punctuala si se referea strict la folosirea in apararea proprietatii(a cainelui ) a armei de aparare pe care o detin in mod legal.
Alta situatie: masina este proprietatea mea si este parcata in alt loc decat in incinta proprietatii mele .in drum sprea ea constat ca o persoana a patruns prin efractie in masina .Pot apela la arma de aparare pentru imobilizarea persoanei pana la sosirea politiei?
Legea privind regimul armelor si munitiilor nu este clara in aceste situatii,tratand vag atat legitima aparare cat si starea de necesitate.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2019
stefan_a., utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Las asa ca sa se vada si mai bine.
stefan_a. a scris:
Intrebarea mea era punctuala si se referea strict la folosirea in apararea proprietatii (a cainelui) a armei de aparare pe care o detin in mod legal.
Alta situatie: masina este proprietatea mea si este parcata in alt loc decat in incinta proprietatii mele .in drum sprea ea constat ca o persoana a patruns prin efractie in masina .Pot apela la arma de aparare pentru imobilizarea persoanei pana la sosirea politiei?
Legea privind regimul armelor si munitiilor nu este clara in aceste situatii,tratand vag atat legitima aparare cat si starea de necesitate.Ca sa pot sa raspund la asta fara sa fac prea mult offtopic:
stefan_a. a scris:
Pe langa sprayul cu dispersie exista si spray cu jet,care e de folos pe timp cu vant. Am probat, sa vad cum se simte. Sincer.....nu am simtit nimic.

Eu am tusit 15 minute sa-mi revin dupa ce s-a respins doar putin inspre mine, testand unul cu dispersie spre un trunchi de copac (eu fiind la 50-60 cm de trunchi). La mirosit pare inofensiv, dar daca particulele pulverizate ajung direct la nari sau in ochi e alta treaba... In cel mai rau caz depinde de firma producatoare, dar cred ca a fost vorba de distanta mare de test si faptul ca era concentrat ca jet. Atentie, a fi testat pe propria piele poate fi chiar foarte periculos (soc anafilactic).
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2019
mihai335, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posesie arme nicks nicks Buna ziua, As vrea sa aflu in ce conditii pot tine in posesie arme? Mai exact, ar fi doua probleme: 1) cand plec in excursii lungi la munte unde stau in ... (vezi toată discuția)
Cum poti pedepsi un stapan de caine agresiv eliz_k eliz_k Buna ziua, Am un caine si cand ies sa il plimb exista niste alti stapani cu un caine agresiv lasat liber si imi creeaza mereu probleme. Le-am atras atentia ... (vezi toată discuția)
Sprayul paralizant sau cu piper. Sonji Sonji Oricine poate detine un spray paralizant/piper? sau trebuie indeplinite anumite conditii?? Se foloseste in caz de autoaparare.Dar sunt folosite de multi ... (vezi toată discuția)