avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... colaborare profesori - ce fel de contract?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

colaborare profesori - ce fel de contract?

Bună ziua,
Vă rog din suflet să mă ajutați cu un răspuns:
În martie 2019 am deschis un centru de limbi straine, un SRL. Pana acum am lucrat numai eu in acest centru. Incepand cu luna viitoare as vrea sa colaborez cu alti 2 profesori care vor preda alaturi de mine.
Deoarece nu am posibilitatea financiară de a a-i angaja full time sau part time, ce alte optiuni imi raman? (acesti 2 profesori nu au pfa)
Este legal daca inchei cu ei contract de drepturi de autor? Precizez ca ei vor lucra cate 6 ore pe saptamana alaturi de mine. Nu vreau sa fac vreo ilegalitate. Va rog, daca este posibil, sa imi raspundeti sau sa ma indrumati catre o lege pe care sa o citesc sa inteleg ce trebuie sa fac.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
traineranastasia, utilizator
Cel mai recent răspuns: traineranastasia , utilizator 15:19, 29 Octombrie 2019
Buna ziua,

Plata pe contract de drepturi de autor poate fi o solutie, insa pe termen scurt, in conditiile expuse. Daca persoanele nu au contract de munca in alta parte, datorati oricum CAS,CASS la salariul minim pe economie chiar si pentru drepturi de autor.
Colaboarea permanenta, la modul descris de dvs. presupune incheierea unui contract de munca, intrucat activitatea se desfasoara la sediul dvs, sunt utilizate resursele firmei deci este o activitate dependenta.
Este avantajoasa colaborarea pe drepturi de autor cu persoana salariate full time sau pensionari ,pentru ca nu platiti CAS, CASS.


Pe baza contractului de drepturi de autor, impozitul reprezinta 10% din venitul net acumulat, iar venitul net se calculeaza prin deducerea cotei forfetare de 40% din valoarea venitului brut. Impozitul datorat se retine direct la sursa, deci se plateste automat in momentul platii veniturilor cuvenite, conform prevederilor contractuale. Exceptie de la plata acestui tip de impozit fac persoanele cu handicap sever. Persoanele care desfasoara activitatea in mod independent, pot alege sa isi plateasca singuri impozitul, pe baza datelor din contabilitate.

In cazul salariatilor si al pensionarilor, cuantumul de 10% este singurul impozit retinut pentru acest tip de venituri, conform prevederilor Codului Fiscal.
Situatia este aceeasi pentru cei care realizeaza din drepturile de autor un venit anual net aflat sub pragul de 24960 de lei (echivalentul a 12 salarii brute la nivelul minim pe economie) pentru fiecare contract de colaborare incheiat.
Totusi, chiar daca aceste persoane nu sunt angajate in alta parte, ele pot opta sa-si achite contributiile necesare pentru sistemul de asigurari sociale (CAS) si asigurari sociale de sanatate (CASS).
Daca veniturile anuale obtinute dintr-un singur contract de acest fel depasesc plafonul de 24960 de lei, atunci taxele retinute vor fi in valoare de 10% din venitul net + 25% CAS + 10% CASS .
Daca prestatorul de servicii depaseste acest prag pentru mai multe contracte, atunci contributiile sociale se achita de catre o singura firma (cea desemnata de contribuabil) prin depunerea declaratiei 112 de catre platitorul desemnat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoraza obligatia fiscala.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2019
Constantin Vera, Contabil
Va multumesc foarte mult pentru acest raspuns. M-ati ajutat să inteleg ce trebuie sa fac in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane fizice cu venituri in 2019 din drepturi de proprietate intelectuala veronicam veronicam Buna ziua, As vrea sa aflu cum se impoziteaza si ce contributii trebuie sa plateasca in 2019 o persoana care realizeaza venituri din drepturi de proprietate ... (vezi toată discuția)
Contract drepturi autor Patience Patience Buna ziua, Trebuie sa inchei un contract de drepturi de autor si nu am mai facut asta pana acum, asa ca, dupa ce am cautat informatii pe net, vin si va ... (vezi toată discuția)
Lucrez in it si doresc sa incep o colaborare pe un contract pe ... Marius_02 Marius_02 Lucrez in IT si doresc sa incep o colaborare pe un contract pe Drepturi de Autor. Colaborarea o sa fie part-time (20 de ore pe sapt/ mentionez ca momentan sunt ... (vezi toată discuția)