avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare prima de nastere de la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare prima de nastere de la angajator

Buna ziua,

Am solicitat acordarea primei de nastere de la angajator conform cu art.51 lit c) din contractul colectiv de munca. Mi s-a comunicat ca voi primi aceasta prima si ea va fi in valoare de 630 ron, angajatorul sustinand ca acesta este salariul mediu pe firma in acest moment.
As dori sa stiu ce salariu se ia in calcul, cel mediu pe unitate de la data nasterii copilului, sau de la data la care am depus cererea. Acest salariu este impozitat, daca da cu cat la %? In lege nu se face referire la salariul net.
Cum pot verifica daca valoarea comunicata de angajator este reala? Suma mi se pare mica, avand in vedere ca aproximativ jumatate din angajati au studii superioare.
Se iau in calcul si salariile directorilor?
Va intreb toate acestea deoarce doresc sa depun o noua cerere pentru recalcularea salariului mediu net.
Va multumesc. Ioana
Cel mai recent răspuns: barbup , utilizator 16:38, 2 Decembrie 2009
Se ia in calcul salariul de la data nasterii copilului.
Se calculeaza suma bruta.
Calcului este: salariile totale / nr. de angajati. Daca directorii sunt angajati cu contract de munca, se iau in calcul si salriile lor.
Conform codului fiscal art 21 alin 3 , indemnizatia de nastere intra in categoria cheltuielilor sociale cu deductibilitate limitata, respectiv 2% aplicata asupra fondului de salarii. Intra sub incidenta acestei limite mai multe cheltuieli din care citez: ajutoarele pt nastere, ajutoarele pt inmormintare ,servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca ajutoare pt boli grave sau incurabile.
Suma acordata angajatului se stabileste prin Contractul colectiv de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)
Salariu mediu pe unitate pentru nastere copil dana.1610 dana.1610 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti, am nascut in 2007 luna noiembrie si am primit in urma cererii mele in 2009 un salariu mediu pe ... (vezi toată discuția)