avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Penalități de nedeclarare stabilite la obligații ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Penalități de nedeclarare stabilite la obligații fiscale suplimentare: se poate solicita reducerea lor?

Buna ziua! In urma unei inspectii fiscale derulate in perioada iulie 2019-octombrie 2019 in care s-au verificat documentele aferente anilor 2013-2019, s-a emis in 15 octombrie un proces verbal in care s-au stabilit obligatii fiscale suplimentare la care se vor calcula si penalitati de nedeclarare. Va rog sa-mi spuneti daca putem solicita reducerea penalitatilor de nedeclarare si cum se procedeaza! Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, puteti. Codul de procedura mentioneaza:

(2) Penalitatea de nedeclarare stabilită potrivit alin. (1) se reduce, la cererea contribuabilului/plătitorului, cu 75%, dacă obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie:

a) se sting prin plată sau compensare până la termenul prevăzut la art. 156 alin. (1);
b) sunt eșalonate la plată, în condițiile legii. În acest caz, reducerea se acordă la finalizarea eșalonării la plată.


Deci daca platiti/compensanti in termen sau esalonati obligațiile fiscale principale stabilite prin decizie, atunci depuneti o cerere de reducere, iar organul fiscal va va comunica o decizie de reducere a penalităților de nedeclarare.

Ce am scris mai sus este cuprins si in decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare care ar fi trebuit sa o primiti.

Decizia de calcul a penalitatilor de nedeclarare inca nu am primit-o. Acestea apar in fisa sintetica totala ca fiind calculate si neinstituite. Sa astept sa primim decizia referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand penalitati de nedeclarare sau sa fac cererea de reducere inainte sa primesc decizia , tinand cont de faptul ca obligatiile fiscale principale au fost platite deja? Sunt stresata ca e prima data cand ma confrunt cu situatia aceasta si vreau sa fac totul cum trebuie. Sincer, nu prea am incredere in ceea ce mi se spune la serviciul fiscal orasenesc.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Apar ca neinstituite pt ca nu vi s-a fost comunicat inca decizia. Puteti totusi depune cererea.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna ziua!
Spuneti-mi va rog daca pot beneficia de reducerea penalitatilor de nedeclarare daca s-a platit partial decizia de impunere, respectiv s-a platit integral partea de impozit pe venit si partial din CASS. Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere penalitate de nedeclarare georgep1 georgep1 Ştiu că penalitatea de nedeclarare: * Se reduce cu 75% pentru plata la termen a obligatiei fiscale principale * Se majoreaza cu 100% daca a fost un caz de ... (vezi toată discuția)
Decizie esalonare la plata in urma inspectiei fiscale artema artema Buna ziua, In urma unui control de fond ce a acoperit perioda 2012-2016, s-a constatat un debit suplimentar pe TVA de 1.303.724 RON, care a generat majorari ... (vezi toată discuția)
Og30/2011 ana-alina ana-alina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, daca stie cineva, care este modalitatea de calcul a diminuarii penalitatilor de interziere conform OG 30/2011. Situatia din ... (vezi toată discuția)