avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Reducere 75% penalitati nedeclarare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Reducere 75% penalitati nedeclarare

Problema control ANAF Penalitati nedeclarare
Salut! Am nevoie de un raspuns urgent din partea dumnevoastra in legatura cu reducerea de 75% pentru penalitatile de nedeclarare .
Pe scurt am avut control iar proiectul deciziei de impunere l-am semnat undeva prin ianuarie . Mi sa comunicat ca in februarie o sa primesc si decizia finala dar nu am mai primit-o ( ei sustin ca au trimis-o prin posta si nu ma gasit ) , iar astazi am sunat la ei sa vad unde o pot gasii , au spus ca au publicat-o pe site-ul anaf ( dupa ce am fost la anaf si a dat doamna de la ghiseu 10 telefoane pentru ca nici ea nu stia unde mai exact pot gasii decizia pe site-ul anaf pentru ca nu era pe spv , am aflat ca in data de 20 februarie au publicat-o . Pe decizie scrie ca se considera transmisa dupa 15 zile dupa publicare , adica mie imi da 7 martie . Intrebarea mea este in felul urmator , cum pot beneificia de reducerea de 75% la penalitatile de declarare ( care sunt 13.000 lei ) , doamna de la ghiseu zicea ca nu mai am cum ca au trecut nush cate zile etc , dar daca data primirii deciziei este 7 martie, nu au trecut cele 30 de zile , dupa calculele mele inca pot beneficia , ce sfat imi dati sa fac? Eu doresc sa platesc esalonat pentru ca am o suma foarte mare de plata , dar nu vreau sa gresesc ceva sa pierd reducerea aceea , una e sa platesc 3000 penalitati , alta 13.000 ... Va rog sa ma ajutati ! Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 22:53, 3 Aprilie 2023
Daca ati primit pe data de 07 martie ( se considera publicata dupa 15 zile de la 20.02.2023) ca sa beneficiati de reducerea cu 75% a pena.itatilor de nedeclarare trebuie sa achitati suma de pe deciziia de impunere astfel cf Codului de procedura fiscala :

" ART 181
(2) Penalitatea de nedeclarare stabilită potrivit alin. (1) se reduce cu 75%, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite prin decizie:

a) se sting prin plată sau compensare până la termenul prevăzut la art. 156 alin. (1); "

ART 156 alin (1) :

" ART. 156 Termenele de plată

(1) Pentru diferențele de obligații fiscale principale și pentru obligațiile fiscale accesorii, stabilite prin decizie potrivit legii, termenul de plată se stabilește în funcție de data comunicării deciziei, astfel:

a) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1 - 15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv;

b) dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16 - 31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv. "

Prin urmare trebuie sa achitati debitele de pe decizia de impunere pana la data de 05 aprilie 2023 !!

Si faceti o cerere prin SPV pentru reducerea lor cu 75% la care anexati si copia dupa dovada platii .
Ultima modificare: Luni, 3 Aprilie 2023
Grama Cornel - Consultant fiscal, Consultant fiscal
Iti multumesc pentru raspuns . Citez ce scrie pe anunt individual ( publicat la ei pe site ) .
"Decizia de impunere privind obligatiile fiscale principale stabilite ca urmare a verificarii documentare nr A_FSB 1209 din data de 27.01.2023 se considera comunicata in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului , respectiv 20.02.2023 . " . iar pe site-ul anaf scrie anunt individual publicat la data de 20 februarie 2023 .
Vreau doar sa ma asigur ca este corect ce am scris eu mai sus si ca am calculat bine , 7 martie .
As mai avea o intrebare , daca voi face contestatie la decizia lor de impunere , se mai poate aplica aceasta reducere dupa ce voi avea rezultatul contestatiei?
8 martie era termenul calculat dupa 15 zile. Termenul platii ramane tot 05.04.2023 .

Daca veti castiga doar . Altfel nu mai puteti beneficia de reducerea respectiva.
Deci cel mai bine platesc maine ce am pe decizie ( fara dobanzi si penalitati? ), iar mai apoi eventual pot cere reducerea de 75% si sa imi esalonez dobanzile si penalitatile ? (dobanzi 3300 , penalitatii 13000 , din care ar mai ramane doar vreo 3000 dupa ce primesc reducerea ) , sau trebuie sa platesc integral tot si pe urma primesc banii inapoi?
pe decizia de impunere nu ar trebui sa aveti dobanzi si penalitati .
Doar sume suplimentare ( debite). Alea trebuie achitate.

Alte discuții în legătură

Am avut un pfa la norma de venit Rusu88.rusu88@gmail.com Rusu88.rusu88@gmail.com Buna seara! Am avut un pfa la norma de venit . In data de 11.05.2022 am fost verificat de ANAF pe perioada 2016-2020 si in urma verificarilor s a constatat ... (vezi toată discuția)
Reducere penalitate de nedeclarare georgep1 georgep1 Ştiu că penalitatea de nedeclarare: * Se reduce cu 75% pentru plata la termen a obligatiei fiscale principale * Se majoreaza cu 100% daca a fost un caz de ... (vezi toată discuția)
Penalități de nedeclarare stabilite la obligații fiscale suplimentare: se poate solicita reducerea lor? adriacst adriacst Buna ziua! In urma unei inspectii fiscale derulate in perioada iulie 2019-octombrie 2019 in care s-au verificat documentele aferente anilor 2013-2019, s-a emis ... (vezi toată discuția)