avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere gravide
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere gravide

Buna ziua,
O prietena a aflat de cyrand ca este insarcinata, insa s-a angajat de curand, deci e in acele primele 3 luni in care orice angajat poate fi concediat cu notificare. Ii este frica sa nu fie data afara cand isi va anunta sarcina la resurse umane. Este legal asa ceva avand in vedere ca este insarcinata daca isi anunta sarcina in termen legal? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:55, 8 Noiembrie 2019
In doctrina s-a opinat faptul ca, incetarea contractului individual de munca pe parcursul perioadei de proba sau la sfarsitul acesteia este legala, chiar si in cazul unei salariate gravide.

Codul Muncii interzice concedierea concedierea salariatilor pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere - art.60 alin.1 lit.c C.mun.

Insa nu se face nicio referire la incetarea raportului de munca in baza art.31 alin.3 C.mun. in situatia expusa mai sus .. posibil ca acest text de lege sa nu intre sub incidenta acestui articol.
Ce perioada are lucrata la actualul loc de munca?
Am vazut spete asemanatoare in care angajata in cauza s-a adresat instantei si a castigat procesul, angajatorul fiind obligat sa o reangajeze si sa-i plateasca din urma toate darile.
In OUG 96/2003 nu se face nicio referire la salariata aftata in perioada de proba....
Jurisprudenta nu constituie izvor de drept ...

Codul Muncii , art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
.....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
..........
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


OUG nr.96/2003:
Art. 21 (1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
...........
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art. 2 lit. c se refera la salariata gravida ...


Aveti posibilitatea de a contesta in instanta decizia de incetare a raportului de munca ... problema dvs este discutabila intrucat articolele mai sus citate se refera la concediere, iar art.31 alin.3 C.mun. se refera la incetare ... doua notiuni distincte care au acelasi efect juridic.
Instanta de judecata va aprecia daca se aplica interdictia prevazuta in art.60 C.mun. si in cazul incetarii c.i.m. potrivit art.31 alin.3 C.mun.

Incetarea CIM pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, deși reprezintă o denunțare unilaterală a CIM, nu impune părților respectarea normelor legale care reglementează concedierea sau demisia, având o natură juridică diferită (Decizia nr. 653 din 17 mai 2011 a CCR). În consecință CIM poate înceta pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă în toate situațiile în care concedierea este interzisă.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sotia este in perioada de proba la locul de munca, ... Icata98 Icata98 Buna ziua! Sotia este in perioada de proba la locul de munca, recent a aflat ca este insarcinata! Poate fi data afara de la locul de munca daca face dovada ... (vezi toată discuția)
Însărcinată în perioada de proba Chyvutza Chyvutza Dacă rămâi însărcinată în perioada de proba poti fi concediata? (vezi toată discuția)
Concediere femeie însărcinată Madalin Chirca Madalin Chirca Poate fi concediata o femeie însărcinată dacă s-a angajat recent intr-o firma care i-a facut contract pe perioada nedeterminată în care scrie ca primele ... (vezi toată discuția)