avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Ridicare dividende
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Ridicare dividende

Buna seara. am si eu o nelamurire.Administratorul doreste sa ridice dividende din profitul din anul in curs.Cum se procedeaza in aceasta situatie, ce fac in contabilitate?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:35, 12 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar daca e si asociat poate sa isi repartizeze profitul de la 31 decembrie 2018 ca dividende prin hotarare a adunarii generale.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Legii 82/1991 puteti repartiza dividende si din profitul anului in curs:

(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari, respectiv asociați.
(31) Repartizarea trimestrială a profitului către acționari sau asociați se poate efectua opțional, în cursul exercițiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate și sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza situațiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acționarilor sau asociaților, după caz.
(32) Regularizarea sumelor repartizate în cursul exercițiului financiar potrivit alin. (31) trebuie să aibă loc după aprobarea situațiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate și plătite în plus în cursul exercițiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare anuale. Obligația de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societății are obligația de a urmări recuperarea acestor sume și de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.


Ordinul nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementări contabile va indica cum se irnegistreaza dividendele si faptul ca se depun situații financiare interimare la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor/asociaților.
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil
Daca ridica o parte din dividende in luna noiembrie 2019 si decembrie 2019, mai depun situatia financiara interimara, si daca da, cand?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Situatia financiara interimara era cea de la data de 30.09.2019, pt ca prin aceasta ati constatat ca aveati profit si implicit puteti acorda dividende. In baza aprobarii AGA, din profitul de la 30.09.2019 puteati plati dividende in noiembrie si decembrie 2019.

Situatia financiara interimara de la data de 30.09.2019 se depune in termen de 30 de zile de la aprobarea acesteia de către adunarea generală a acționarilor/asociaților.
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2019
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere bani din firma Robert - Pană Robert - Pană Am o curiozitate va rog, Sunt singurul din firma, fara angajati, doar eu aduc venit firmei, dar nu sunt angajat ci doar administrator, sa zicem ca am ... (vezi toată discuția)
Plata dividende trimestriale srl george4444 george4444 Buna ziua, detin un SRL neplatitor de TVA la care faceam repartizarea dividendelor anual si as avea urmatoarele intrebari: 1) O data cu noua lege, doresc sa ... (vezi toată discuția)
Avans spre decontare nejustificat CeapaROsie CeapaROsie Buna seara! Lucrez in IT si am propriul SRL prin care prestez serviciile incepand cu anul acesta. De la firma cu care colaborez mi s-a zis ca pot sa imi ... (vezi toată discuția)