Cunoașteți situații în care, în mod legal, în cadrul unei asociații de proprietari, cheltuielile reprezentând servicii de administrare, servicii de curățenie și indemnizații președinte, respectiv cenzor pot fi repartizate în mod egal pe apartamente (cu suprafețe diferite)?
Cine v-a dat acest raspuns, reprezentantii primariei?
A fost un raspuns verbal sau in scris?
Eu cred ca sunt in mare eroare, in cazul acesta art. 84 si 85 isi pierd valoarea, ceea ce eu nu cred ca se poate.
Nu degeaba spune in enunt Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna,
Nu cred ca se ocupa cineva din cadrul asociatiei de toate cele enumerate in continutul acelui articol.
Spre ex. "nu cred ca vreun proprietar Aviz ISCIR sa faca verificarea si revizia ascensorulului, nu?
Sau se apuca conducerea asociatiei sa monteze schele pentru a realiza anveloparea blocului.
Sau imbraca costumul* de instalator si fac revizia sau inlouiesc conductele, nu?
Pentru toate aceste operatii angajeaza persoane fizice sau juridice care, in schimbul unei sume de bani si in baza unui contract de prestari servicii realizeaza cele enumerate mai sus.
Puteti intreba primaria cine executa si cum se platesc si celelalte "servicii" ( sa le spun asa) enumerate in cuprinsul acelui articol.
Si puneti intrebarea in scris si solicitati raspunsul tot in scris.
Nu va intelegeti...eu cred ca o sa aveti casti de cauza in instanta.
Pentru toți cei interesați chiar dacă este un text lung, voi cita exact, cu tot cu greșeli, din Minuta ședinței de consiliere, verificare financiar-contabilă și mediere încheiată ieri, 14.11.2019, la Primăria X - Serviciul Relații cu Consiliul și Administrație Locală, unde au participat președintele asociației, administratorul și eu, petenta.
"Dorim să menționăm faptul că potrivit prevederilor art. 85 din Legea nr. 196/2019, cheltuielile repartzate pe cota parte indiviză de proprietate comună și cheltuielile pentru personalul angajat cu salariile sau remunerațiile, totodată, potrivit art. 63 alin. 2 din legea nr. 196/2018, în scopul administrării și întreținerii condominiului, asociația de proprietari încheie contracte în numele proprietarilor cu persoane fizice, persoane fizice autorizate sau cu persoane juridice cu obiect de activitate administrarea condominiilor, înființate potrivit prevederilor legale în vigoare. Menționăm că administratorii sunt angajați pe bază de contract individual de muncă sau contract de prestări servicii, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. (* art. 64 alin. 4 din Legea nr. 196/2018)"
"Contractul de prestări servicii este contractul prin care o parte, denumită prestator, se obligă să presteze anumite servicii unei alte părți, denumite beneficiar, în schimbul unui preț, fiind un contract sinalagmatic cu titlu oneros. Un astfel de contract generează drepturi și obligații reciproce și interdependente între părți, obligația fiecărei părți avându-și cauza juridică în obligația celeilalte."
"Astfel, contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante conform art. 1270 alin. 1. din Cod Civil, iar litigiile născute ca urmare a nerespectării de către vreuna dintre părți a obligațiilor sale contractuale pot fi soluționate doar de către instanța de judecată competentă."
"În ceea ce privește obligația de plată generată de semnarea acestor contracte dintre asociația de proprietari și persoana juridică pentru prestarea de servicii o reprezintă factura emisă de către prestator, iar potrivit prevederilor art. 93 din Legea nr. 196/2018, alte cheltuieli în cadrul asociației de proprietari se repartizează în conformitate cu normele și normativele avute în vedere la facturarea comună a acestora și/sau în conformitate cu clauzele prevăzute în contractele încheiate cu furnizorii respectivelor servicii."
"Dorim să menționăm faptul că la nivelul Asociației de proprietari X, există un astfel de contract pentru prestarea serviciilor de administrare și curățenie care sunt facturate conform legislației în vigoare, prin contractul semnat cu firma de administrare Y prin care cheltuielile pentru aceste servicii se repartizează conform facturării, potrivit art. 93 din Legea nr. 196/2018, care are la bază contractul de prestări servicii și nu potrivit art. 85 din Legea nr. 196/2018, în funcție de cota parte indiviză de proprietate, deoarece nu există salarii sau remunerații ci tarif/preț."
"De asemenea, semnarea acestor contracte și clauzele acestora au la bază o hotărâre a adunării generale prin care au fost informați proprietarii asociației și care potrivit art. 53 lit. h) din Legea 196/2018, adoptă hotărâri asupra cuantumului indemnizațiilor, precum și asupra numărului și funcțiilor personalului încadrat cu contract individual de muncă sau contract de prestări servicii în cadrul asociației de proprietari pentru buna administrare, gestionare și funcționare a condominiului, dar și asupra valorii și a modalităților de contractare, în limita bugetului de venituri și cheltuieli. În situația în care o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre (art. 52 alin. 10 din Legea nr. 196/2018), aspect de care solicităm petentei să țină cont."
"Totodată, dorim să aducem la cunoștință faptul că atribuțiile serviciului nostru sunt limitate de către Legea nr. 196/2018, iar în situația în care nu reușiți să rezolvați pe cale amiabilă problemele semnalate, vă solicităm să vă adresați instanței de judecată sau altor instituții abilitate în rezolvarea problemelor dvs. aceasta fiind și rezolvarea divergențelor generate de semnarea contractelor de administrare și/sau curățenie, dar și a interpretărilor legislative cu privire la încadrarea în anumitor categori a cheltuieli asociației de propriari și metodologia de repartizare a acestora."
"În concluzie menționăm că, cum bine se știe, rolul unei instanțe judecătorești este de a spune dreptul, de a interpreta legea, și nimeni altcineva nu poate să se substituie acestei puteri."
junealina
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Vă mulțumesc pentru opinia exprimată de Dvs., cu care sunt și eu de acord.
Am fost foarte surprinsă de poziția exprimată de reprezentanții Primăriei. În plus, cu toate că au precizat că nu au pregătire juridică, prin răspunsul lor scris, ei chiar interpretează legea, într-un mod aparte, își exprimă o poziție, o convingere chiar, fiind posibil să îi influențeze pe reprezentanții asociației și astfel să ajungem în instanță, ceea ce nu ar fi de dorit și fac tot posibilul să evit.
Sper ca și alte persoane binevoitoare, eventual cu pregătire juridică, să își exprime opinia asupra răspunsului Primăriei.
Mulțumesc anticipat!