avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare destinatie spatiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare destinatie spatiu

Intentionez sa cumpar un spatiu cu destinatia de uscatorie pe care apoi sa-l transform in spatiu de inchiriat, 2 spatii din cele invecinate direct fiind garsoniere. Spatiul este intabulat separat, iar asociatia de proprietari nu si-a manifestat interesul de a-l cumpara.

As dori sa stiu:
1/ Cat de complicat e sa schimbi destinatia spatiului din uscatorie in spatiu de locuit?

2/ Voi avea nevoie de acceptul asociatiei de proprietari? Daca se opune, ce sanse de reusita am?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alex3325 , utilizator 23:38, 13 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Schimbarea destinatiei spatiului comun din condominiu,este complexa si este conditionata de acordul individual al tuturor proprietarilor din condominiu
Daca proprietarii nu sunt de acord sa schimbe destinatia partii comune,sa o instraineze slabe sanse sa obtineti spatiul respectiv
Procedura de schimbare destinatie parte comuna condominiu o gasiti in disp L nr 196/2018
Uscatoria nu e spatiu comun. Vorbim de un bloc construit recent, iar spatiul este inca in proprietatea dezvoltatorului.

Intrebarea este ce optiuni am daca un vecin direct nu este de acord cu schimbarea destinatiei spatiului? Pot rezolva cu o actiune in instanta "obligatia de a face"?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019
uira, utilizator
Care este statutul uscatoriei in proiectul tehnic al acelui condominiu ?
Daca este uscatorie rezulta ca nu intruneste criteriile sa fie incadrat drept spatiu cu destinatia de locuinta
Daca aveti probe concrete,eventual instanta de judecata poate dispune solutie favorabila
Schimbarea de destinatie al unui spatiu intr-un bloc (construtie colectiva) din locuinta in spatiu cu alta destinatie, se face doar cu autorizatie de construire pentru schimbare de destinatie!!

Cererea pentru autorizatia de construire se va emite pentru TOTI PROPRIETARII TABULARI, care apar inscrisi in extrasul CF al terenului. Exista 2 extrase CF: cel general, cu toti coproprietarii terenului unde e constructia C1 inscrisa, si un extras CF al apartamentului dvs (C1-Uxx). Cererea pentru emiterea autorizatiei de construire se semneaza de dvs., dar aveti obligatia sa atasati ACORDUL NOTARIAL AL ASOCIATIEI DE PROPRIETARI pentru schimbarea de destinatie. Acordul asociatiei de propietari tine locul tuturor coproprietarilor (in loc sa semneze toti, isi da acordul Asociatia de Proprietari).

Mai mult, pe langa acordul notarial al asociatiei de proprietari trebuie sa aveti si acordul notarial al vecinilor direct afectati (sus, jos, stanga, dreapta, spate). Atat timp cat aveti cota parte din teren+constructie, sunteti COPROPRIETAR al constructiei si NU PUTETI FACE DE UNA SINGURA SCHIMBAREA DE DESTINATIE! si aveti nevoie de acordul celorlalti.

Daca nu puteti obtine acest acord, NU aveti dreptul sa faceti nici un fel de amenajari, modificari, transformari cu privire la locuinta/apartament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Alex3325, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl - acordul vecinilor CristinaMaria0804 CristinaMaria0804 Buna ziua , Daca locuiesc intr-o casa cu acces comun , intr-un corp complet separat , fara pereti comuni cu vecinii , mai este nevoie de acordul acestora ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie initiala a spatiului comercial luciadamsa luciadamsa Schimbarea unei activitati economice cuprinse in sectiunea M a CAEN cu o alta cuprinsa in sectiunea S a CAEN, inseamna schimbarea destinatiei initiale a ... (vezi toată discuția)
Modificare cf uscatorie/pod in apartament hernancattaneo hernancattaneo [b]Buna ziua[/b], am achizitionat in 2019 un pod/mansarda unui bloc care este transformat intr un apartament foarte frumos. In CF apare etaj Pod , Uscatoria ... (vezi toată discuția)