avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Inregistrare RI
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Inregistrare RI

1. In ORDIN Nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 se prevede: Art 18 "Registrele de contabilitate se pot prezenta sub formă de registru, foi volante sau listări informatice, după caz". Pe mine ma intereseaza RJIP si RI.
art 16 specifica: Acestea pot fi pretipărite sau editate cu ajutorul sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor.
Am inteles in concluzie ca le pot edita eu in MS Excel. E ceva normal.
Nu am inteles insa cum se vor tipari si pastra acestea, ca despre inregistrarea lor la Anaf nu se mai spune nimic si in consecinta nu mai apare o astfel de obligativitate. De asemenea cred ca e ceva normal.
Se tiparesc lunar (foi volante) si se indosariaza cronologic iar la final de an se sigileaza dosarul ?
2. Daca vreau sa reconstitui un registru pe care contabilul, ce tocmai m-a parasit, l-a intocmit aiurea dupa 2008 voi putea proceda la tehnica de mai sus, adica MS EXcel, dosare ?
3. Eu nu fac balante fiscale la sfarsit de an si contabilul mi-a spus ca in cazul meu nu se inventariaza stocurile in RI pentru ca intra in produsul finit iar impozitarea venitului meu se face simplu si direct pe diferenta incasari-plati deductibile. O fi avut dreptate ?
4. La fel, despre obiectele de inventar care au fost trecute integral la plati in RJIP si le-a echivalat cu "consum". Nici acestea nu au fost trecute in RI. In acest caz insa a folosit liste de inventariere anuale
M-ar ajuta pareri autorizate atat pentru adevarul din spusele contabilului cat si pentru modul de remediere a greselilor facute de acesta in RI. In acest registru sunt inregistrate simplu, cronologic, ca o evidenta, toate obiectele de inventar cumparate cu data casarii lor, cand a fost cazul.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ceciliao , utilizator 14:57, 25 Noiembrie 2019
RJIP completat pe calculator si listat la imprimanta sau cel mai indicat pastrati arhiva in format electronic pentru a o putea oricand lista doar in cazul unui control si totalul anual il treceti in RJIP cumparat de la magazinele spcializate.
Ultimul ordin valabil pentru dumneavoastra este cel de la adresa [ link extern ]
Multumesc. Totul a pornit de la ideea de a inchide pfa-ul si de a intocmi (reface in cazul meu) registrele RJIP si Reg. inventar care am inteles ca trebuie depuse la Anaf odata cu dosarul de inchidere. Daca le depun in varianta primita de la contabil va fi o problema in cazul in care vor fi verificate.
Si cum acestea trebuie sa fie pe ultimii 10 ani (durata lor de pastrare) exista doua perioade distincte pentru care trebuie sa le refac in totalitate.
- Una inainte de OMFP 170/2015 in care desi in Ord. 5312/2008 nu se spune nimic clar despre inregistrarea lor la Anaf, pot sa le editez eu pe foi volante. Problema pentru perioada asta este legata de registrele pe care le voi cumpara din magazin pentru ca daca trebuie sa le inregistrez la Anaf nu-i cred ca e chiar in regula dupa atatia ani sa cer asa ceva.
- Cealalta perioada este dupa 2015 cand e clar, pot face si reface cele 2 registre in format foi volante indosariate si finalizate si sa completez un registru cumparat fara contactul cu Anaf.
Greu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul inventar ContSters285233 ContSters285233 Buna ziua, Registrul inventar se poate tipari si din format excel sau trebuie neaparat cumparat registru tiopizat si scir cu mana? (vezi toată discuția)
Registru inventar *ivonne* *ivonne* am completat reg. inventar...insa dupa aceea am refacut balanta. deci RI e gresit completat. ce pot sa fac? se pot rupe foi din RI ?se mai ... (vezi toată discuția)
Inventar magazin comert cu amanuntul pfa Tessy Tessy Cum se efectueaza inventarul marfii unui PFA cu activitate comert cu amanuntul, care este neplatitor de tva? Ce registre speciale sau liste speciale exista? Si ... (vezi toată discuția)