avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Buna seara, poti fi concediat de la un loc de munca cu contract pe perioada nedeterminata doar pentru ca anumiti oameni nu te doresc ?

In urma unori greseli minore, discutate foarte putin verbal si indreptarea lor fara sanctiuni sau ceva scris, se poate rupe contractul de munca ? Ce se intampla daca nu sunt de acord ?

Angajatorul este firma privata cu sedii in mai multe orase. Pot fi mutat in alt oras fara sa fiu de acord pentru a ma forta sa imi dau demisia ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:20, 27 Noiembrie 2019
Concedierea poate fi dispusă pentru motive care ţin de persoana salariatului sau pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.

Salariatul poate sesiza instanta de judecata daca apreciaza ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

Codul muncii prevede ca, in anumite situatii, angajatorul poate modifica in mod unilateral contractul individual de munca al salariatului. Astfel:

1. Modificarea unilaterala a locului de munca este posibila numai in situatiile de mai jos:
- delegare
- detasare
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Daca nu exista niciuna din aceste situatii, atunci de la data primirii deciziei de modificare , aveti la dispozitie un termen de 45 de zile pentru a contesta decizia in instanta - tribunalul in raza caruia domiciliati.

2. Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, modificarea unilaterala este posibila numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege (mentionate mai sus).

Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
.....
b) locul muncii;
.....

~ final discuție ~