avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit impozit profit din cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

impozit profit din cesiune parti sociale

Buna ziua,

Am o intrebare. Daca sunt cetatean american asociat intr-o societate comerciala cu raspundere limitata si doresc sa cesionez partile mele sociale detinute la aceasta societatea platesc sau nu impozit pe profit calculat asupra diferentei pozitive dintre pretul cesiunii si valoarea nominala a partilor sociale? Stiu ca , ca cetatean roman ar trebui sa platesc 16% .
Totusi, am citit in Conventia privind evitarea dublei impuneri incheiata intre SUA si Romania ca nu as plati nici un fel de impozit pe profit. Mi se pare ireal si as vrea o parere a unui expert , a unui contabil, a unei persoane autorizate. Va multumesc pentru promptitudine.
Cel mai recent răspuns: monicelu , utilizator 15:45, 6 Decembrie 2009
Daca este persoana juridica romana , platiti 16 % .

Codul fiscal prevede la art .66 stabilirea venitului din investiţii :

(3) În cazul transferului dreptului de proprietate asupra părţilor sociale, câştigul din înstrăinarea părţilor sociale se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi valoarea nominală/preţul de cumpărare. Începând cu a doua tranzacţie, valoarea nominală va fi înlocuită cu preţul de cumpărare, care include şi cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzacţiei şi alte cheltuieli similare justificate cu documente.

(4) Determinarea câştigului potrivit alin. (1) - (3) se efectuează la data încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între părţi .
Cum adica daca sunt persoana juridica romana? Situatia este ca sunt persoana fizica cetatean american care detin parti sociale intr-o persoana juridica de cetatenie romana si vreau sa stiu daca in acest context platesc sau nu impozit pe profit la cesionarea partilor sociale detinute de mine in aceasta societate.... Puteti fi umpic mai explicit/explicita? Va multumesc.
Dumneavoastra ati inteles gresit .
Cand am scris daca este persoana juridica romana ,nu m-am referit la dumneavoastra !
Deci , ca sa sintetizez , platiti 16 % din diferenta .
Inteleg ce spuneti si intr-adevar am vazut art.66 din Codul Fiscal dar cum ramane cu art.7 din Conventia privind evitarea dublei impuneri semnata de Romania si SUA in 1973 (care vad ca e in vigoare si azi) care spune asa:

"ARTICOLUL 7
Profituri din afaceri

(1) Profiturile industriale sau comerciale ale unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul cind rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant. Daca rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant, impozitul poate fi stabilit de catre acel celalalt stat contractant asupra profiturilor industriale sau comerciale ale rezidentului, dar numai in masura in care ele sint atribuibile unui sediu permanent.
(2) Cind un rezident al unuia dintre statele contractante are un sediu permanent in celalalt stat contractant, atunci in fiecare stat contractant se vor atribui sediului permanent profiturile industriale sau comerciale care in mod rezonabil ar fi de asteptat sa fie obtinute de catre acel sediu, daca acesta ar fi fost o entitate independenta desfasurind aceleasi activitati sau activitati similare in conditii identice sau similare si pe baze comerciale cu rezidentul al carui sediu permanent este.
(3) La determinarea profiturilor industriale sau comerciale ale unui sediu permanent vor fi acordate ca deduceri cheltuielile care in mod rezonabil sint in legatura cu astfel de profituri, inclusiv cheltuielile de conducere si cheltuielile generale de administratie, fie ca sint facute in statul contractant in care este situat sediul permanent, fie in alta parte.
(4) Nu se va atribui nici un profit unui sediu permanent al unui rezident din statele contractante in celalalt stat contractant numai pentru simplul fapt al cumpararii de produse sau marfuri de catre sediul permanent sau de catre rezidentul care este sediul permanent, pentru si in contul acelui rezident.
(5) Primele de asigurare sau de reasigurare obtinute din surse situate intr-un stat contractant de catre un rezident al celuilalt stat contractant nu vor fi supuse impozitului pe venit sau oricarui alt impozit in primul stat contractant, afara de cazul cind un atare venit este legat in mod efectiv de un sediu permanent al rezidentului in acel stat contractant.
(6) Termenul profituri industriale sau comerciale include, fara ca aceasta sa reprezinte o limitare, venitul obtinut din activitati manufacturiere, comerciale, bancare, de asigurari, agricole, de pescuit sau minerit, de exploatare a vapoarelor sau avioanelor, de prestare de servicii, de inchiriere a bunurilor tangibile (mobile). Acest termen nu include prestarea de servicii personale de catre o persoana fizica nici ca angajat si nici cu titlu de liber-profesionist. Acest termen include, de asemenea, orice alt venit legat in mod efectiv de un sediu permanent pe care beneficiarul, fiind rezident al unuia dintre statele contractante, il are in celalalt stat contractant.
(7) Pentru a determina daca averea sau drepturile sint legate efectiv de un sediu permanent, factorii luati in considerare vor include atit drepturile, cit si averea care sint folosite sau tinute pentru a fi folosite la desfasurarea unei activitati care da nastere la profituri industriale sau comerciale printr-un asemenea sediu permanent, cit si daca activitatile desfasurate printr-un atare sediu permanent ar fi un factor material in realizarea venitului obtinut din atare avere sau drepturi. In acest scop, cuvenita atentie va trebui data faptului daca sau nu atare proprietate, drepturi sau atare venit au fost decontate printr-un astfel de sediu permanent.
(8) Cind profiturile industriale sau comerciale cuprind elemente de venit tratate separat in alte articole ale prezentei conventii, prevederile acelor articole, cu exceptia cazului daca nu se prevede altfel in acestea, vor inlocui prevederile acestui articol. "

Intr-un fel, ar fi anormal in Romania sa nu platesc nici un impozit chiar daca sunt cetatean american dar in acelasi timp cuprinsul art. 7 din Conventie (chiar daca este poate umpic neclar) arata ca nu as plati.
Ce parere aveti? Ati avut cazuri din acestea si s-a perceput un astfel de impozit?
Va multumesc inca o data.
Nedatorarea niciunui impozit este exclusa, iar principiul general este acela ca impozitul se datoreaza in statul in care se obtine venitul, daca nu se prevede altfel in tratatul de evitare a dublei impuneri.

In conventie termenul de afacere nu e definit, asa ca pentru interpretare se aplica prevederea care spune ca termenii nedefiniti vor avea intelesul dat de înţelesul pe care îl au în conformitate cu legile statului contractant al cărui impozit este determinat. Cum aici e vorba de Romania, impozitul pe afaceri se refera la impozitul pe profit (aspect in acord cu folosirea sediului permanent in textul conventiei la acel articol), ceea ce va exclude pe dvs ca persoana fizica din aria de cuprindere.

Dumneavoastra vi se aplica alt articol:

Art. 13 - Cîştiguri din capital

(1) Un rezident al unuia dintre statele contractante va fi scutit de impozit de către celălalt stat contractant asupra cîştigurilor din vînzare, schimb sau alt mod de a dispune de bunuri din capital, indiferent dacă sînt dobîndite prin succesiune, donaţie sau în orice alt mod, afară de cazul cînd:

a) beneficiarul unui cîştig, fiind un rezident al unuia dintre statele contractante, are un sediu permanent în celălalt stat contractant şi proprietatea generatoare de cîştig este în mod efectiv legată de un astfel de sediu permanent, sau

b) beneficiarul cîştigului, fiind o persoană fizică care este un rezident al unuia dintre statele contractante, este prezent în celălalt stat contractant pentru o perioadă sau perioade însumînd 183 de zile sau mai mult în timpul anului de impunere.

(2) În cazul cîştigurilor descrise la paragraful (1) a), se aplica paragraful (6) al art. 7 (Profituri din afaceri).

Dumneavoastra va incadrati la alineatul 1, ceea ce inseamna ca nu datorati impozit in Romania, dar veti datora impozit in SUA. Pentru inregistrarea cesiunii la Registrul comertului va trebui sa prezentati un certificat de rezidenta fiscala.

Alte discuții în legătură

Impozitare profit venit din strainatate guvidu guvidu Intentionez sa deschid o firma de software (LLC) in Statele Unite (California) impreuna cu partenerul meu care locuieste in California.Dupa ce a intrebat, am ... (vezi toată discuția)
Achizitie gazduire web in sua - impozit pe venitul nerezidentilor dannad001 dannad001 O firma din Romania are un Site web gazduit (hosted) pe un server din SUA ce apartine unei firme din SUA. Cum calculam Impozitul pe venitul Nerezidentului ... (vezi toată discuția)
Impozit nerezidenti? rodia rodia O firma din California imi emite factura (pe care o listez din control panel pt.urmatoarele): 1.gazduire pagina web (hosting) 2.accesare de catre firma mea a ... (vezi toată discuția)