avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de chiriasi

Intr-un bloc de locuinte aflat in proprietatea primariei destinat pentru inchiriere, chiriasi s-au constituit in 2ooo in asocia;ie de locatari. Dupa legea 196/2018 trebuie sa se transforme in asociatie de chiriasi, cum trebuie sa se procedeze?
Cel mai recent răspuns: Paveladina , utilizator 09:34, 10 Noiembrie 2023
Dvs. trebuie sa discutati intre dvs., vecinii. Daca printre chiriasi mai sunt si proprietari, cel putin 3 - asa se mai intampla, impreuna cu Consiliul local (reprezentantul statului in teritoriu) puteti demara diligentile pentru constituirea unei as. de prop.
Daca ziceti ca sunteti as. de locatari, averi grija ca L 196/2018, va permite sa va reorganizati in as. de chiriasi, conf. prev. O.G. nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin L nr. 246/2005. (art. 23 - L 196/2018).
Succes!
nu este decat un proprietar, asociația de chiriași ce atributiuni are?
Pai daca nu stiti care este rolul asociatiei de chiriasi, nu mai avem ce sa vorbim.
De ce se unesc oamenii in asociatii, fundatii, etc. ?
Sau va place sa stati in pozitia de supus austriac in fata singurului proprietar care nici nu ne spuneti cine este (am presupus ca primaria, dar nu cred - poate statul roman avand reprezentant primaria sau consiliul local ).
Dvs. avand si meseria de contabil, puteti face aceste deosebiri?
Ati scris si dvs o jumatate de rand si vreti ca cineva sa va raspunda la intrebarea - ...asociația de chiriași ce atributiuni are?...

Este chiar atat de greu sa dezvoltati un pic situatia de la dvs?
Ce va intereseaza de fapt? Ce nu va convine acum?
Putem discuta sau o lasam pe alta data? Eu zic sa mergeti la asociatia de locatari dspre care ne-ati scris, sa va uitati in statut, regulamente si in mod normal tre'sa va dumiriti ce au vrut oamenii aceea, in momentul in care au dorit o anumita forma de organizare.
este un bloc in proprietatea primariei cu destinatia locuinte sociale , pana in prezent a functionat o asocia'ie de locatari . Conform l 196/2018 aceasta nu s-a transformat in asociație de chiriasi.
Asociația de locatari se ocupa de calculul cotelor de cheltuieli pentru fiecare chiriasi, dar nu avea in administrare si proprietatiile comune(bai comune, centrala de bloc).
Daca nu toti chiriasi nu doresc sa se inscrie in asociatia de chiriasi, atunci hotararile adunarilor generale ale asociației de chiriasi se aplică doar membrilor asociației.
Cum poate asociația de chiriasi sa calculeze cotele de cheltuieli pentru toti chiriasi? daca nu are in administrare proprietațiile comune , se poate asimila unei asociații de proprietari si sa i se aplice prevederile L 196/2018?
Domnule,
Toate aspectele despre care dvs. discutati, le rezolva proprietarul. Ca dvs. doriti infiintarea unei asociatii de chiriasi este foarte bine, dar trebuie sa aveti grija ca functionarea noii asociatii trebuie sa respecte , da , prev. L196/2018. Apoi, acolo, trebuie sa aveti un grup de oameni, cu dorinta / putinta sa faca treaba, sa se implice... Eu nu prea am vazut asemenea cetateni care sa se implice in asa ceva.
Banuiesc ca acum proprietarul (primaria) va administreaza, va tin toate evidentele financiar-contabile si administrative.
Daca va uitati prin L 196/2018, o sa vedeti cam cum trebuie organizata o as. prop. si tot asa trebuie sa se organizeze si o as. de chiriasi. O sa vedeti care este structura de conducere, cu drepturi si mai ales obligatii.
Puteti dvs. spera ca va puteti organiza si functiona ca o asociatie de chiriasi / locatari?
Daca raspunsul este DA, atunci dati-ii drumul la treaba, daca raspunsul este negativ, ramaneti la nivelul pretentiilor proprietarului.
Succes!

Alte discuții în legătură

Asociatii de proprietari Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la un bloc de locuinte sociale in proprietatea primariei, in prezent de administrarea acestuia se ocupa asociatia de locatari constituita in 1997. In ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)
Functionarea asociatiilor de chiriasi as dori sa stiu cum functioneaza, ... Paveladina Paveladina Functionarea asociatiilor de chiriasi As dori sa stiu cum functioneaza, la modul concret, o asociatie de chiriasi. Conform legii 196/2018, acestea se ... (vezi toată discuția)