avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general imprumuturi intre societati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

imprumuturi intre societati

Buna ziua.E prima oara cand scriu o intrebare pe acest forum, in speranta ca voi gasi un mic ajutor. Se poate ca o societate sa imprumute o alta societate, fara ca acestea sa aiba vreo legatura intre ele?Daca e legal?Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 20:54, 6 Decembrie 2009
Baza legala este ca nu exista interdictie, iar incapacitatea de a credita (cu excpetia persoanelor juridice constituite in acest scop) presupune ca aceasta activitate sa prezinte continuitate. Imprumutul este un contract comercial valabil. Nu-mi inchipui ca n-ati vazut imprumuturi cu scop de finantare intre societati afiliate, de exemplu.
Eu stiu un caz in care doua societati ale aceluiasi administrator isi imprumutau bani, in sensul ca virau dintr-un cont in altul. potrivit legii nu este permsis acest lucru, este caz penal. Sugestia mea ar fi sa emiteti facturi si atunci virati bani cand dati bani inapoi cealata firma emite factura , si tot asa. Citeste legea societatilor comerciale. Fara nici un contract cum zicea cineva mai sus, la notar este strict interzis. Garda da amezi mari, dosar penal.... Sper ca te-am ajutat
Potrivit regulamentului de postare, opiniile exprimate trebuie argumentate. Astept un motiv pentru "cazul penal", pentru ca legea societatilor comerciale interzice creditarea de catre societate a propriului administrator.
Art. 272

(1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:
1. dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;
[2. foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;:stunned:
3. se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii;
4. incalca dispozitiile art. 183.

Nu am zis ca un administrator nu poate sa-si imprumute firma pe care o administreaza, se face imprumut societate care are nevoie de bani. Cazul pe care l-am spus eu se refera la faptul ca se virau direct bani dintr-o firma in alta, fara a implica in vreun fel administratorul.Sper ca te-am lamurit.
Si tot potrivit legii societatilor comerciale
Art. 153. - (1) Vor putea fi acordate administratorilor si cenzorilor remuneratii si orice alte sume sau avantaje numai în baza unei hotarâri a adunarii generale.
(2) Este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor sau a directorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor sau directorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor sau directorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de catre societate cu acestia de operatiuni de livrare de bunuri, prestari de servicii sau executare de lucrari;
c) garantarea, directa sau indirecta, în tot sau în parte, a oricaror împrumuturi acordate administratorilor sau directorilor, concomitenta sau ulterioara acordarii împrumutului;
d) garantarea, directa sau indirecta, în tot sau în parte, a executarii de catre administratori sau directori a oricaror alte obligatii personale ale acestora fata de terte persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros sau plata, în tot sau în parte, a unei creante ce are drept obiect un împrumut acordat de o terta persoana administratorilor sau directorilor ori o alta prestatie personala a acestora.
(3) Prevederile alin.(2) sunt aplicabile si operatiunilor în care sunt interesati sotul, rudele sau afinii, pâna la gradul al patrulea inclusiv, ai administratorului sau ai directorului; de asemenea, daca operatiunea priveste o societate civila sau comerciala la care una dintre persoanele anterior mentionate este administrator sau director ori detine, singura sau împreuna cu una din persoanele sus-mentionate, o cota de cel putin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(4) Prevederile alin. (2) nu se aplica:
a) în cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului în lei al sumei de 5.000 euro;
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
LAZAROVICI ALINA, utilizator
In continuare nu vad legatura, vorbeam despre imprumuturi intre societati, nu intre societate si administrator!

Alte discuții în legătură

Plafon avansuri din trezorerie iubestedariarta iubestedariarta \"Art. 272 (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care: 1. ... (vezi toată discuția)
Srl imprumut catre asociat/administrator jovana jovana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la imprumuturile societatii catre unul dintre asociati: asociatul, care este si administrator al ... (vezi toată discuția)
Poatesc x srl credita firma y srl, la care e asociat? Bogdan Frunza Bogdan Frunza Buna ziua, dragii mei! sc x srl din romania e asociat la sc y srl din rep. moldova. Poate sc x srl din romania sa imprumute sc y din rep moldova pe modelul ... (vezi toată discuția)