avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune vanzare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune vanzare apartament

Va supun atentiei o situatie neplacuta din partea cec. Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am achizitionat in august 2019 si pe care m-am hotarat sa il vand unui client prin programul prima casa de la cec. In aceste timp cumparatorul sa prezentat la cec cu toate documentele necesare, contract vanzare cumparare, extras de carte funciara, ba chiar iau cerut si chitanta cu care eu am achitat apartamentul, toate pentru a fi verificate si a trece la pasul urmator toate acestea fiind cerute de departamentul juridic. Dupa vreo 14 zile cumparatorul ma sunat sa imi spuna ca a primit acceptul de la cec si ca poate sa faca promisiunea de cumparare odata cu achitarea avansului, lucru care sa si intamplat. Dupa o saptamana de la semnarea promisiunii si a achitarii avansului, acelasi departament juridic al cec-uli vine si spune ca s-ar putea anula totul din cauza unei suspiciune de spalare de bani deoarece motiveaza ei ca eu am cumparat sa zicem cu 21000 lei si vreau sa il vand cu 35000 lei. Precizez ca nu am cunoscut clientul inainte pt a face vreo intelegere cu el mai mult de atat acesta lucreaza in politie. Ambii atat cumparatorul si vanzotorul suntem foarte revoltati. Ce temei juridic are cec-ul in faptul ca este posibil sa anuleze acordarea creditului? Ce se intampla cu avansul dat de client? Ce se intampla cu cartea funciara care este blocata de notar in baza promisiunii de plata? Cine imi interzice sa vand cu un pret dorit de mine? Daca era o donatie fara nici un fel de pret?
Ultima modificare: Luni, 16 Decembrie 2019
mitika255, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:32, 18 Decembrie 2019
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am inteles. Însă are competența să emită judecăți, precum faptul că vânzătorul este suspectat de spălare de bani...
Are competența să solicite vanzatorului facturi sau alte documente care justifică prețul solicitat.
Sa sesizeze Oficiul pentru spălarea banilor.
O dată sesizat, de ce nu se poate aproba creditul?
Ultima modificare: Marți, 17 Decembrie 2019
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banca nu suspecteaza un om sau altul, ea nu face cercetari, ea are niste reguli interne cf. carora e obligata sa categoriseasca anumite tranzactii ca suspecte de spalare de bani. Tranzactiile au probleme, nu oamenii.
Ca sa faci asa ceva, sa cumperi cu suma x si in 3,5 luni sa vinzi cu 170% miroase urat. Spalarile de bani se fac prin interpunere de persoane, prin acte repetate, nu e nimic ciudat cum a interpretat banca. Daca ruda a vandut mai putin, trebuia ca notarul sa-si fi facut treaba si sa scrie in contract. Nu inteleg insa de ce sa cumpere niste batranei bolnavi un imobil cu intentia de specula? Avand timp pentru asta, gasit deja cumparator in 3 luni... Unde actul initial are suspiciuni de a sta in picioare, ca au oscilat intre donatie si vanzare...
In opinia mea banca nu a invinovatit pe nimeni cu nimic, doar ca operatiunea bancara i s-a parut suspecta. Aici sunt reguli obiective.
Pe parte juridica, lucrurile nu stau bine. Nu pot avea habar daca e spalare de bani, dar e o poveste aiuristica, juridic, toata asta. Poate actele au fost facute prost, dar e drept ca pare ca lipseste de prin ele vointa adevarata a partilor.
Iar CF se poate debloca in 2 zile, ce atata a asteptat banca sa blocheze si deblocheze...

Pana faceti plangere, cereti CEC motivatia in baza careia suspecteaza spalarea de bani.
La cat a fost evaluat imobilul? Inteleg ca nu ne-ati dat preturile reale, ma tem insa ca nu putem evalua juridic corect fara ele intreaga situatie.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Decembrie 2019
Liliana Gradinaru, Avocat
Astazi dupa o discutie cu ei nu tocmai amicala, efectiv sa ajuns sa ma convinga pe mine sa nu anulez vanzarea, au dat drumul dosarului mai departe..... A fost si evaluatorul a facut poze si ce a mai notat el pe acolo, verbal la o prima vedere a estimat cel putin 40000 fata de 35000,plus ca apartamentul este mobilat si utilat, centrala mobila frigider aer conditionat termopane loc de parcare etc, deci care dracului spalare de bani? Mii de scuze dar vad si pe aici niste "specialisti", cumparatorul este politist criminalist...... In momentul cand arunci o ipoteza ori o verifici ori faci reclamatie la organele competente. Sunt incompetenti asta este, nu au experienta in acordarea de credite, ma sunasera sa imi spuna de ce este blocata cartea funciara?! Pentru ca asa este obligat notarul sa faca in momentul semnarii promisiunii de plata pentru o perioada de timp iar ei ma intrebau daca nu cumva am mai vandut si altcuiva.... este ceva incredibil.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Notarul nu e obligat să noteze antecontractul.
O face doar la solicitarea părților.
In cazul dvs, al CEC- ului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune plata apartament mitika255 mitika255 Va supun atentiei o situatie neplacuta din partea cec. Sunt proprietarul unui apartament pe care l-am achizitionat in august 2019 si pe care m-am hotarat sa il ... (vezi toată discuția)
Modalitati si momente de incasare a sumelor in procesul de vanzare apartament SVD SVD Va multumesc anticipat pentru citeva precizari necesare. Daca avansul se achita de catre cumparator vinzatorului in momentul semnarii antecontractului, cind se ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract - vanzator suspectat de spalare de bani Alina1313 Alina1313 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament (in calitate de ... (vezi toată discuția)