avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contribuție somaj la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contribuție somaj la pensie

În carnetul de munca în perioada de șomaj e trecuta o valoare, dar în decizia de pensionare in dreptul șomajului ca valoare este "zero".
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:38, 19 Ianuarie 2020
In prezent, somajul nu constituie vechime in munca.

"Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]

Asadar, perioada de somaj pana la 01.03.2002 constituie vechime in munca si poate fi luata in considerare la calculul sporului de vechime/gradatiei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am lucrat 1 an in perioada 1985-1986 - studenta seral, apoi din ... carmen5467 carmen5467 Am lucrat 1 an in perioada 1985-1986 - studenta seral, apoi din 199o de la terminarea facultatii pana-n prezent. Am avut concedii de maternitate pt cei 2 ... (vezi toată discuția)
Bună seara! perioada de șomaj de 9 luni (1997-1998) cum se ... lipa marioara lipa marioara Bună seara! Perioada de șomaj de 9 luni (1997-1998) cum se va lua în considerare la pensie anticipata pe legea 360/2023 ? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Șomajul și sporul de vechime Ileana-Constanta Ileana-Constanta Bună seara, vă rog frumos, mă puteți ajuta ? După terminarea liceului în anul 1994, am beneficiat de ajutor de șomaj din 30 decembrie 1994 până în ... (vezi toată discuția)