avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adunare generala
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adunare generala

Buna ziua.
Din noua lege 196/2018, nu reusesc sa imi dau seama daca se vorbeste de 2 tipuri de adunari generale. Una a proprietarilor, unde s-ar alege pesedintele si o alta, a membrilor asociatiei, unde s-ar alege comitetul executiv. Aceasta informatie o am de la un avocat specializat pe asociatii de proprietari.
Daca se confirma informatia aceasta, imi puteti furniza art. si alineatul, de asemenea imi puteti spune daca are si o logica sau este pur si simplu o "scapare"/o hiba a legii?

Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 26 Decembrie 2019
Giugiuk18, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 14:15, 26 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
elenazan a scris:

Doar la adunarea generala pentru constituirea asociației de proprietari se convoacă toți proprietarii.
Ulterior constituirii asociației, la adunările generale sunt convocați doar membrii.

Asta-i culmea ! Vă arăt textul de lege și dvs. nu vreți să citiți ce scrie acolo, că la prima Adunare Generală TOȚI PROPRIETARII trebuiesc anunțați ?
Mai faceți un efort și mai citiți odată art. 47 alin. 4 ... eu văd acolo că proprietarii trebuie anunțați, nu membrii ... și asta scrie chiar de 2 ori !
Art. 47. - (4) PROPRIETARII sunt anunțați prin afișare la Avizier ȘI PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL CONVOCATOR sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați pe baza Tabelului Nominal Convocator, prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, ASUPRA ORICĂREI ADUNĂRI GENERALE a Asociației de Proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a Adunării Generale (...).
Art. 48. - (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din MEMBRII Asociației de Proprietari, întrunirea Adunării Generale se suspendă și SE RECONVOACĂ (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
(3) La Adunarea Generală Reconvocată HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE DOAR DACĂ EXISTĂ DOVADA CĂ TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAȚI PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL CONVOCATOR sau pentru cei ne-anunțați, prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire ȘI prin afișare la Avizier (...).
(5) HOTĂRÂRILE LUATE ÎN CONFORMITATE CU PREVEDERILE ALIN. (1) - (4), OBLIGĂ TOȚI PROPRIETARII SĂ PARTICIPE, ÎN PROPORȚIILE STABILITE DE ADUNAREA GENERALĂ, LA PLATA LUCRĂRILOR, PRECUM ȘI LA CHELTUIELILE DE FUNCȚIONARE, ADMINISTRARE, ÎNTREȚINERE ȘI DE ÎNLOCUIRE A PĂRȚILOR COMUNE SAU A ELEMENTELOR TRANSFORMATE SAU CREATE.
Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2019
flory_mr, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 47
(2) Adunarea generală este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari

Asadar este logic ca doar proprietarii membri ai asociatiei de proprietari sunt convocati la orice adunare generala chiar daca cei care au facut aceasta lege au uitat sa mentioneze acest aspect la alin.4
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O fi logic, dar articolul 47 alin. 4 este foarte explicit în cazul unui proces.
Nu v-ați dat seama că nu este o eroare, așa cum am crezut eu la început, deoarece în acel articol se scrie de două ori cuvântul „proprietarii” - sper că limba română e clară - un judecător ia textul legii ca atare, mai ales că acolo e vorba doar de convocarea (anunțarea) proprietarilor, dreptul de vot avându-l doar membrii Asociației ?
Art. 47. - (4) PROPRIETARII sunt anunțați prin afișare la Avizier ȘI PE BAZĂ DE TABEL NOMINAL CONVOCATOR sau, în cazul PROPRIETARILOR care nu au fost anunțați pe baza Tabelului Nominal Convocator (...).
Și oricum, eu zic că este foarte important articolul 48 alin. 2, care arată că Adunarea Generală Reconvocată este NULĂ (ilegală) dacă nu se respectă unul din alineatele articolului 47, MAI ALES ALINEATUL 4, dacă nu sunt convocați TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI (se referă doar la convocarea lor, nu și la exercitarea dreptului de vot, pe care-l au doar membrii Asociației respective).
Art. 48. - (2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din MEMBRII Asociației de Proprietari, întrunirea Adunării Generale se suspendă și SE RECONVOACĂ (...) NUMAI ÎN CONDIȚIILE PREVĂZUTE LA ARTICOLUL 47.
Este extrem de clar faptul că articolul 47 alineatul 3 din Legea nr. 196/2018 impune ca orice Adunare Generală Ordinară să poată fi convocată DOAR DE CĂTRE 20 % DIN TOTALUL MEMBRILOR ASOCIAȚI, doar acei proprietari care figurează ca membri semnatari în Acordul de Asociere aflat în copie la Judecătoria locală - nu au dreptul legal de convocare și de vot (nici dreptul de a candida) simplii proprietari, CARE NU AU ADERAT CA ȘI MEMBRI AI ASOCIAȚIEI.
Inclusiv articolul 48 alineatul 3 din Legea nr. 196/2018 impune ca la orice Adunare Generală să fie convocați DOAR MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI - doar aceștia au dreptul de a vota, conform articolului 27 din Legea nr. 196/2018.
Articolul 47. (3) Adunarea Generală Ordinară se convoacă de către: (...) b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor MEMBRI AI ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Articolul 48. (3) La Adunarea Generală Reconvocată HOTĂRÂRILE POT FI ADOPTATE (doar) DACĂ EXISTĂ DOVADA CĂ TOȚI MEMBRII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI AU FOST CONVOCAȚI PE BAZĂ DE TABEL CONVOCATOR sau prin Poștă cu Scrisoare Recomandată, cu Conținut Declarat și Confirmare de Primire, ȘI prin afișare la Avizier (...).
Giugiuk18
Este o singura adunare generala.
Doar ca v-a spuns un avocat sau ca a scris cineva de aici si scrie avocat nu insemna ca este si asa.
Legea 196/2018
[ link extern ]
ART. 46
(1) La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor
alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președinte


Prima data la adunarea generala de constituire nu exista membri ca nu este constituita asociatia de proprietari . Apoi acei proprietari care au facut asta devin membri ai asociatiei de proprietari.
Prin proprietar se intelege persoana fizica sau juridica titular al unui drept de proprietare sau mai multor drepturi de proprietate.
Prin membru al asociaţiei de proprietari se înţelege proprietarul locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu, semnatar al acordului de asociere sau al unei cereri depuse la asociaţie, în condiţiile Legii nr. 196/2018.

Adica se gaseste cate unul (proprietar) care spune ca nu vrea sa mai faca parte din asociatia de proprietari crezand ca el nu mai trebuie apoi sa se supuna regulilor (care nu ii convin) atunci ii spuneti sa faca o cerere ca nu mai vrea sa faca parte din membri asociatiei de proprietari.
Daca face nu mai are voie sa participe la sedinta sa voteze si atat . Dar de respecta si supus hotararilor tot se va supune.

@flory_mr
ce incercati sa convingeti si pe cine? Mai aveati de scris randul de mai jos bloduit si ati lamurit complet pe toti.
Exista o singura adunare generala la care participa si membri si non-membri (persoane reprezentante ale proprietarilor membri )
Ia sa va vad cum ii anuntati dv pe toti cand uneori nici nu se stie cine e proprietarul apartamentului ca nu vine cu actele sau macar datele sau nu vrea sa declare nimic.

Dar sa revenim la intrebarea initiala si poate ne dati detalii.
Ati ramas fara presedinte sau fara comitet executiv?

Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)
Care este logica legii? VictorArditti VictorArditti In legea asociatiilor de proprietari se solicita tabele convocatoare pentru prima adunare generala si pentru cea reconvocata. Care este logica acestei ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)