avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditii de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditii de munca

1. Norma juridica precizeaza ca la locul de munca "se va asigura un cubaj de aer de 5-8 m3 pentru o persoană".
2. Prin HG 857/2011 s-a stabilit ca se sanctioneaza cu amenda de la "3000 la 5000 de lei" nerespectarea prevederii referitoare la cubajul minim de aer.
3. Cubajul minim de aer este de 5 m3? Legea nu distinge, nu "vorbeste" despre cel putin 5 m3, un salariat are dreptul la 8 m3 de oxigen exact in aceeasi masura cat are si la 5 m3. Desfasurarea activitatii impune uneori si un numar variabil de persoane ceea ce face ca prezenta chiar si a unei singure persoane sa insemne mai putin de 5m3 de oxigen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2019
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 13:31, 30 Decembrie 2019
Sunt si conditii de munca intrucat afecteaza calitatea activitatii de predare, vorbim despre conditiile externe ale invatarii. Un medic nu poate opera daca nu exista o sala de operatie iluminata corespunzator.
Radamante a scris:

..... Avand in vedere titlul ordinului, se poate "deroga" de la acest ordin, adica persoanelor sa li se asigure mai putin oxigen?



Nu se poate deroga de la un text de lege, decat daca exista reglementate si exceptii ... Prin urmare, trebuie sa se asigure un cubaj de aer de minim 5 mc/pers.
Observ ca legea foloseste termenul de "persoana", nu pe cel de elev, aceasta inseamna ca si pentru cadrele didactice, invitati, parinti etc. , participanti la activitati alaturi de elevi, trebuie asigurat tot cel putin 5 m3 de oxigen? Banuiesc ca intr-o sala de 144 m3 (=28 elevi) nu poti introduce 28 de elevi si 10 profesori/parinti. Am avea ..38 de persoane * 5 m3 de oxigen= o sala cu un volum de ... 190 m3.
Ce sa caute 10 profesori/ parinti in acelasi timp intr-o clasa de elevi unde se preda.
Norma se refera la orele de scoala cand se preda.
Atunci sa zicem ... 15 profesori, iar baza legala OM 5561/2011 :"ART. 78
(2) Un cerc pedagogic se constituie ca structură distinctă dacă numărul membrilor este de minim 15 cadre didactice."
Un profesor are dreptul (si obligatia) de a organiza o activitate/activitati de predare, la care participa 15 colegi de specialitate, pentru a "propune" spre analiza o secventa REALA de predare. O "secventa" reala inseamna si ... volum de oxigen corespunzator unei ore normale de predare, adica 28 de elevi in banci, aceeasi sala de clasa ... Astfel de activitati sunt necesare optimizarii procesului de predare-invatare, sunt in beneficiul elevului. Suspendam dreptul la respiratie in astfel de ore? Deprofesionalizam cadrele didactice? Si din acest motiv consider ca limita nu este de 5 m3 de oxigen, ci de 8m3 pentru o persoana(elev). Clasa de elevi, daca sala de clasa are 144 m3, nu poate avea mai mult de 144 m3: 8m3= 18/19 elevi ... si pot organiza si activitati astfel incat sa nu cobor sub 5 m3 de oxigen , limita pentru care pot sa primesc amenda. Daca exista sali de clasa mai mari de 144 m3 ... pot sa am clase mai mari de 20 de elevi.
Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2019
Radamante, utilizator

Alte discuții în legătură

Scindare clasa in 2 clase alina_25 alina_25 Clasa IV care anul viitor va trece in clasa V are in total 37 elevi cu toate ca legistlatia prevede ca la peste 30 elevi clasa sa se scindeze in 2 cei ... (vezi toată discuția)
Uniforma obligatorie/mersul la baie in timpul orelor SperSaAjungJudecator SperSaAjungJudecator Buna seara! Sunt elev in clasa a X-a la un liceu teoretic din Iasi, la profil stiintific. (Nu are vreo relevanta doar am vrut sa ma prezint) In scoala, ... (vezi toată discuția)
Cerc pedagogic mailena-florentina mailena-florentina Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un argument legal prin care pot refuza sustinerea unui cerc pedagogic, la care sunt obligata de catre directorul unitatii ... (vezi toată discuția)