avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditii de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditii de munca

1. Norma juridica precizeaza ca la locul de munca "se va asigura un cubaj de aer de 5-8 m3 pentru o persoană".
2. Prin HG 857/2011 s-a stabilit ca se sanctioneaza cu amenda de la "3000 la 5000 de lei" nerespectarea prevederii referitoare la cubajul minim de aer.
3. Cubajul minim de aer este de 5 m3? Legea nu distinge, nu "vorbeste" despre cel putin 5 m3, un salariat are dreptul la 8 m3 de oxigen exact in aceeasi masura cat are si la 5 m3. Desfasurarea activitatii impune uneori si un numar variabil de persoane ceea ce face ca prezenta chiar si a unei singure persoane sa insemne mai putin de 5m3 de oxigen.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Decembrie 2019
Radamante, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radamante , utilizator 13:31, 30 Decembrie 2019
Textul de lege este destul de clar intre 5 si 8 mc , ceea ce inseamna minim 5 mc , nu 8 mc.
Sunt de acord ca limita e minim 5 m3 de oxigen pentru o persoana, iar prin persoana nu se are in vedere doar elevul ....
Cazul pe care il prezentati nu este permanent.
Cand este organizat un cerc pedagogic, organizarea orei se pote face intr-un spatiu corespunzator.
Nu, nu se poate, nu se poate trisa! Ora trebuie sa fie reala, aceeasi sala de clasa, acelasi numar de elevi. Spatiul iti poate influenta foarte mult calitatea predarii. Nr. de elevi dintr-o clasa trebuie stabilit cu multa atentie astfel incat sa nu ai mai putin de 5 m3 de oxigen, o suprafata de pardoseala utila de cel putin 2 m2, o temperatura de 18-20 grade. La o suprafata de 48 m2 : 2m = 24 de persoane, adica 23 de elevi si un cadru didactic, ceea ce inseamna un minim de ... 6 m3 de oxigen. Daca vorbim despre o predare in echipa ...22 de elevi si 2 profesori. Daca la ora in care preda "echipa" asista si directorul impreuna cu responsabilul de comisie, atunci nu poti avea mai mult de 20 de elevi si 4 cadre didactice. 20 de elevi inseamna ....144 : 20= 7,2 m3 de oxigen.

Aveti dreptate ca un cerc pedagogic nu e permanent, dar legea nu spune ca atunci cand anumite activitati se vor organiza elevii nu vor avea dreptul la mai putin de 5 m3. De cate ori se organizeaza astfel de intalniri la care participa un nr. "mare" de persoane? "De cate ori este nevoie" ....precizeaza legea. Daca un profesor constata ca prezenta membrilor comisiei metodice ajuta la restructurarea comportamentului unei clase, atunci are dreptul de a organiza activitati si in fiecare saptamana ...

Munca intr-o clasa din anul 2020 e ... "microchirurgie", necesita conditii de munca potrivite, daca privim dintr-un singur punct de vedere, sunt suficienti 5 m3, daca "reunim" mai multi factori, atunci 8 m3 sunt limita. Nu pot sa nu remarc eleganta legii 1/2011 , pe acest "subiect": clasa de elevi contine (...) nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30 elevi;
Profesorul ca si chirurgul are nevoie de toate "instrumentele de operat": consilul clasei, cerc pedagogic, comisie metodica, parinti, reprezentanti ai comunitatii/Politiei.... Nu il poti lipsi de ele stabilind limita "organizationala" la ...5 m3 de oxigen.
Ultima modificare: Duminică, 29 Decembrie 2019
Radamante, utilizator
Este ideal cum ganditi. Practic este cum se comenteaza.
Este dreptul dvs. sa sesizati Ministerul educatiei daca nu se respecta intocmai, ideal, legislatia. Postati aici raspunsul primit, de curiozitate.

Alte discuții în legătură

Scindare clasa in 2 clase alina_25 alina_25 Clasa IV care anul viitor va trece in clasa V are in total 37 elevi cu toate ca legistlatia prevede ca la peste 30 elevi clasa sa se scindeze in 2 cei ... (vezi toată discuția)
Uniforma obligatorie/mersul la baie in timpul orelor SperSaAjungJudecator SperSaAjungJudecator Buna seara! Sunt elev in clasa a X-a la un liceu teoretic din Iasi, la profil stiintific. (Nu are vreo relevanta doar am vrut sa ma prezint) In scoala, ... (vezi toată discuția)
Cerc pedagogic mailena-florentina mailena-florentina Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu un argument legal prin care pot refuza sustinerea unui cerc pedagogic, la care sunt obligata de catre directorul unitatii ... (vezi toată discuția)