avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Boli profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Boli profesionale

1. Hernia de disc este considerată boala profesionala?
2. Am fost diagnosticat cu Hernie de disc, am fost internat 14 zile pentru tratament fără ameliorari .lucrez intr un depozit , in scrisoarea medicala dată la externare am specificat ca nu mai am voie să ridic sa car greutăți sa urc scări. Intrebarea este ce demersuri si ce acte trebuie facute pentru schimbarea locului de munca pe caz de boala.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:04, 6 Ianuarie 2020
Buna ziua,
Da, este considerata boala profesionala, conform anexei 22 la H.G. 1425/2006
Discutati cu medicul curant sau cu cel de medicina muncii sa va completeze Formularul de semnalizare a bolii profesionale BP1, anexa 19 din acel H.G..
Angajatorul va poate modifica locul de munca ( adica sa faceti ceva unde nu trebuie sa carat, ridicati greutati...)?
H.G. ul il gasiti in link-ul de mai jos
[ link extern ]
Medicul specialist care a pus diagnosticul trebuiea sa completeze formularul BP1 pentru semnalarea posibilei boli profesionale daca a considerat ca afectiunea s-a produs ca urmare a conditiilor de munca ale lucratorului (conform declaratiilor acestuia). Formularul se trimite la DJSP care dispune efectuarea unei cercetari (in comisie se include medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale).
Analiza care se efectueaza va tine cont de existenta riscurilor profesionale de la locul de munca al lucratorului (in special existenta riscului de afectiuni dorso-lombare datorat manipularii de greutati), mentiuni din dosarul medical al salariatului, antecedente medicale, etc.
PV de cercetare se avizeaza de catre DJSP si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza cazul de BP si completeaza FIAM.
Recomandarile medicale primite in urma internarii trebuie prezentate medicului specialist de medicina muncii care in urma examinarii medicale si a unei analizei medicale conform dosarului medical al salariatului va mentiona pe fisa de aptitudine a lucratorului "apt conditionat" pentru locul de munca .... si va nominaliza conditionarile.
Daca sunt indeplinite conditiile legale, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale poate intocmi si acesta formularul PB1 pe care il trimite la DJSP.
Angajatorul are obligatia sa respecte recomandarile/ conditionarile mentionate de medicul specialist de medicina muncii cu care are incheiat contract de prestari servicii medicale. Daca la locul de munca pot fi respectate conditionarile/ recomandarile, angajatorul va dispune masuri in consecinta. Daca nu, angajatorul poate schimba locul de munca al lucratorului, unde se pot respecta recomandarile. Daca nu detine un astfel de loc de munca, angajatorul va pune lucratorul la dispozitia fortelor de munca din judet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa fiam ContSters493469 ContSters493469 Am beneficiat de 273 de zile se concediu medical.La revenirea din concediu,trebuia completata de catre angajator, fisa FIAM? (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Ortostatismul prelungit mi a afectat genunchii.Am ajuns la leziune de menisc care trebuie oprata.Se incadreaza acesta afectiune ca boala profesionala? (vezi toată discuția)