avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... TVA marfa distrusa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

TVA marfa distrusa

Buna ziua ,

In anul 2007 , cladirea in care firma mea avea depozitul (impreuna cu alte 51 de firme ) , a ars complet . Mi s-a intocmit proces verbal conform caruia marfurile au fost distruse in totalitate , incendiul avand ca sursa probalila de aprindere "efectul termic" si mijloc care putea produce aprinderea fiind "aparate electrice de incalzire".
Anul acesta la controlul efectuat de catre organele fiscale s-a constatat scaderea din gestiune , pe baza procesului verbal intocmit de catre ISU , a marfurilor distruse in incendiu . Mi s-a calculat TVA aferent marfurilor distruse , ele fiind considerate "livrare de marfuri" .
Intrebarea mea este : conform legii 571/2003 (articol 128 alin 8 , lit B : "nu constituie livrare de bunuri cele degradate calitativ , care nu pot fi valorificate in conditiile stabilite prin norme" ) si normelor metodologice de aplicare a ei (44/2004) , nu se poate considera incorecta pretentia organelor fiscale de a-mi cere sa platesc acum TVA la marfurile distruse in incendiu ?

Multumesc pentru raspuns .
Cel mai recent răspuns: Mioara m , utilizator 13:02, 8 Decembrie 2009
In momentul achizitiei marfurilor dvs. ati dedus TVA. In celalalt moment, al producerii calamitatii, marfurile respective au fost trecute pe pierderi si tot atunci trebuia colectata TVA la nivelul pretului de achizitie.
Ai drepatein norme se precizeaza clar:,, prin cauze de forta majora se intelege:
1.incendiu, dovedit prin documente de asigurare/si sau alte rapoarte oficiale.,,
Deci nu constituie livrare de bunuri, iar a iti calcula tva colectata la o marfa pe stoc distrusa este cam in afara legii!

In plus faci descarcarea de gestiune a marfurilor distruse, iar tva neexigibil aferent acestora iti devine pe baza aceluiasi act tva colectat!
Trebuia sa semnezi pv al celor de la finante cu obiectiuni!
Poate esti in termen si mai poti contesta acest pv 1
Multumesc mult pentru raspunsuri ; asta am si facut , am depus o contestatie ; am pus intrebarea pe forum deoarece mi s-a spus ca nu am dreptate si ca cel mai probabil voi primi un raspuns negativ . Ma pot adresa si judecatoriei din raza domiciliului meu ?
Nu stiu sa-ti raspund acum dar stiu cu certitudine ca in codul de procedura fiscala( ogr 92/2003 parca se arata pasii pe care trebuie sa ii urmezi!Cred ca titlul IX ceva cu solutionarea contestatiilor!Ca orice act administrativ probabil, ca daca nu ai cistig de cauza , poti ataca in contencios administrativ!
Atentie din cite imi aduc aminte la modul de formulare a contenstatiei care trebuie sa cuprinda anumite elemente specificate in CPF fara de care poti pierde!Atentie si la perioada de timp si vezi ca in functie de suma contestata , trebuie sa depui contestatia la administratie, la directie sau la minister!
UITATE IN CPF si te lamuresti!de regula contestatia trebuie conceputa de contabil cu un jurist ceva , ca e cu schepsis!
Este o oarecare incoerenta in ce spuneti; mi se pare mie?

Alte discuții în legătură

Marfa expirata si tva-ul leiila leiila Daca am marfa expirata( respectiv cutii de vopsea, gleturi, adezivi,etc), dupa ce o scad din contabilitate aceasta este supusa platii de tva? (vezi toată discuția)
Stoc liliigretz liliigretz Buna ziua, Un magazin de haine are in stoc produse de acum 5 pana la10-12 ani, produse care nu au sansa de a mai fi vandute niciodata, parte din ele sun si ... (vezi toată discuția)
Despre perisabilitati pendre pendre Sant persoana fizica autorizata platitor de TVA cu activitate comert materiale de constructii, in depozit . Iarna anului 2010 am avut marfa degradata in urma ... (vezi toată discuția)