avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... TVA marfa distrusa
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

TVA marfa distrusa

Buna ziua ,

In anul 2007 , cladirea in care firma mea avea depozitul (impreuna cu alte 51 de firme ) , a ars complet . Mi s-a intocmit proces verbal conform caruia marfurile au fost distruse in totalitate , incendiul avand ca sursa probalila de aprindere "efectul termic" si mijloc care putea produce aprinderea fiind "aparate electrice de incalzire".
Anul acesta la controlul efectuat de catre organele fiscale s-a constatat scaderea din gestiune , pe baza procesului verbal intocmit de catre ISU , a marfurilor distruse in incendiu . Mi s-a calculat TVA aferent marfurilor distruse , ele fiind considerate "livrare de marfuri" .
Intrebarea mea este : conform legii 571/2003 (articol 128 alin 8 , lit B : "nu constituie livrare de bunuri cele degradate calitativ , care nu pot fi valorificate in conditiile stabilite prin norme" ) si normelor metodologice de aplicare a ei (44/2004) , nu se poate considera incorecta pretentia organelor fiscale de a-mi cere sa platesc acum TVA la marfurile distruse in incendiu ?

Multumesc pentru raspuns .
Cel mai recent răspuns: Mioara m , utilizator 13:02, 8 Decembrie 2009
Nu sunt considerate perisabilitati:

● pierderile produse din neglijenta, sustrageri sau alte cauze imputabile persoanelor vinovate;
● pierderile incluse in normele de consum tehnologic;
● pierderile determinate de cauze de forta majora.

Statul nu are nici o vina ca ai aceasta paguba. Probabil in P.V. ISU se considera ceva de genul "neglijenta" . E normal sa ai un PV ISU , doar a fost incendiu !

-bunuri distruse sau degradate in situatii exceptionale cum sunt inundatii sau incendii etc.

In cazul bunurilor distruse, art. 128 alin. (8) devine operant doar in prezenta unor probe indubitabile cu privire la evenimentul produs, pe cale de consecinta intervenirea fortei majore (de exemplu, dovada de la politie cu privire la furt sau, in cazul incendiilor, de la pompieri ca acesta nu este cauzat de o eroare umana).

Doar in prezenta acestor dovezi, societatea nu trebuie sa colecteze TVA, pastrandu-si dreptul de deducere realizat la data achizitiei bunului, conform art. 145 alin. (3) din Codul fiscal.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
ContSters109653, utilizator
Politia a ajuns la concluzia ca nu este eroare umana , ca a fost o defectiune la panoul electric . In niciun act nu este mentionat un vinovat .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa expirata si tva-ul leiila leiila Daca am marfa expirata( respectiv cutii de vopsea, gleturi, adezivi,etc), dupa ce o scad din contabilitate aceasta este supusa platii de tva? (vezi toată discuția)
Stoc liliigretz liliigretz Buna ziua, Un magazin de haine are in stoc produse de acum 5 pana la10-12 ani, produse care nu au sansa de a mai fi vandute niciodata, parte din ele sun si ... (vezi toată discuția)
Despre perisabilitati pendre pendre Sant persoana fizica autorizata platitor de TVA cu activitate comert materiale de constructii, in depozit . Iarna anului 2010 am avut marfa degradata in urma ... (vezi toată discuția)