avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva

Buna seara,daca o sc din Spania factureaza livrarea unor anumite materiale unei sc din Ro,in factura este prevazut tva,sc din Ro.poate cere deducerea sau recuperarea tva-ului din aceea factura?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaelastir , utilizator 13:35, 11 Decembrie 2009
Da. Important : sa ai factura in original .
Te poti adresa unei firme specializate in recuperarea TVA-ului ( contra unui comision).

REVIN : daca e asa cum spune @ romania inedit in mesajul dat dupa al meu ( si inclin sa-i dau dreptate ) trebuie sa depui urgent declaratia 092 pentru schimbarea perioadei TVA.
Formularul se depune in maxim 5 zile lucratoare de la data la care a fost facuta achizitia.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2009
ContSters109653, utilizator
Operatiunea de cumparare/achizitie de bunuri ai caror furnizori sunt situati in statele membre UE este denumita achizitie intracomunitara.

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, in situatia firmei dumneavoastra , locul este in Romania.

Daca achizitionati bunuri furnizate de o firma dintr-un stat comunitar datorati T.V.A. deoarece operatiunea se incadreaza in sfera de aplicare a T.V.A. dar avantajul este ca nu platiti efectiv suma aferenta la bugetul general consolidat.

Baza de impozitare a T.V.A. pentru achizitia intracomunitara se converteste in lei la cursul de schimb valutar din data receptiei bunului achizitionat dovedit prin nota de intrare-receptie ca document justificativ.

Suma T.V.A. calculata prin aplicarea cotei T.V.A. asupra bazei de impozitare se inregistreaza in contabilitate prin formula contabila 4426 = 4427, se evidentiaza in jurnalul pentru cumparari, se preia in decontul de T.V.A. si se raporteaza trimestrial in declaratia recapitulativa trimestriala depusa pentru trimestrul in care s-a efectuat achizitia.

Nu trebuie sa uitati ca persoanele juridice înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România – începând cu 1 mai 2009, sunt obligaţi să utilizeze ca perioadă fiscală pentru TVA luna calendaristică.
Multumesc pentru raspuns,o zii buna.
daca am inteles eu bine, d-l albulescu a precizat ca firma din spania a facturat cu TVA, iar taxa platita in alte state nu se deduce/recupereaza in romania, doar in spania, in functie de legislatia de acolo.

totusi, care este motivul pentru care firma spaniola a facturat cu tva? marfa nu a parasit teritoriul spaniei? firma din romania nu este inregistrata in scopuri tva in romania? daca nu este inregistrata in scopuri tva cf art 153 cod fiscal, care este valoarea achizitiei? (sub sau peste 10.000 euro, eventualitatea inregistrarii cf art 153^1 cod fiscal)
Banuiesc ca firma din Romania nu a comunicat RO valid TVA.

Alte discuții în legătură

Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Se depune declaratia 010 dupa efectuarea importului tena tena Buna ziua, Am facut un import in luna iunie ( firma platitoare de tva, declaratii trimestriale). Se depune declaratia 010 sau 092? De la finante mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)