avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva intracomunitar

Un furnizor de piese de schimb din Spania imi factureaza cu tva 20%, daca furnizorul are un cod valid de tva, am voie sa-mi deduc tva-ul?

Multumesc,
mari.a
Cel mai recent răspuns: orber , utilizator 09:38, 24 Martie 2010
Pt achizitiileintracomunitare de bunuri, daca tranzactia are loc intre 2 parteneri care si-au comunicat coduri valide de tva, se aplica masuri de simplificare, adica taxare inversa, trebuia sa va factureze fara tva, iar d-voastra ca beneficiar al bunurilor sunteti obligat la plata taxei in momentul vanzarii acestor bunuri.
Inregistrarea corecta a tva ului este 4426=4427 (19% din totalul facturii emise fara tva de furnizorul din Spania), in decontul de taxa se declara atat la colectat, cat si la deductibil.
"ART. 151-Cod Fiscal

Persoana obligată la plata taxei pentru achiziţii intracomunitare:
Persoana care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri care este taxabilă, conform prezentului titlu, este obligată la plata taxei"
Deci in acest caz, nu fac nici taxare inversa ... receptionez piesele la valoarea totala cu tva?
Nu, cereti furnizorului prin adresa scrisa sa corecteze factura, aveti acest drept, si sa emita factura fara TVA, tocmai pt a putea aplica taxarea inversa (4426=4427) inmod corect, deoarece s-au comunicat coduri valabile de tva intre cei 2 parteneri.
Multumesc.
Buna ziua! Cu o situatie asemanatoare ma confrunt si eu. S-a facut o achizitie intracomunitara si la factura emisa in Ungaria apare TVA aplicat 25%.Beneficiarul acestei facturi este persoana juridica impozabila inregistrata in scop de TVA in Romania. Receptia s-a facut pe marfa achizitionata aplicand si 19%. Mentionez ca cei 2 parteneri si-au comunicat coduri valide de TVA, dar furnizorul nu a tinut seama de acest lucru.Cu mult respect vin si va intreb daca aceasta diferenta de TVA se poate recupera (conform celor relatate ma sus de D-voastra trebuia sa se taxeze in momentul vanzarii) si daca am procedat corect la receptia acesteia?Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva taxare inversa narcisal narcisal Va rog, daca ma poate lamuri cineva! In cazul achizitiei de cereale - grau pentru insamantat, operatiune cu taxare inversa, achizitorul ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie intracomunitara vioop vioop Un platitor de tva face o achizitie din Spania pentru un dispozitiv . Cum va primi factura stiind ca furnizorul este platitor de tva? El este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara Silvia Dumitru Silvia Dumitru Suntem o firma platitoare de TVA, ne-am incris in registrul operatorilor intracomunitari dupa care am achizitionat un soft (tehnica de calcul) de la o firma ... (vezi toată discuția)