avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reducerea perioadei de suspendare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reducerea perioadei de suspendare

Bună seara, vin și eu cu o intrebare
Am fost prins depășind viteza în localitate (107km), am făcut contestație, apel iar acum a fost data hotărârea definitiva, am pierdut procesul
Urmează cele 15 zile în care trebuie sa predau permisul
Pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare de la 90 la 30 zile?
În prezent care sunt condițiile ce trebuie împlinite pentru a beneficia de reducere?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 16:47, 11 Ianuarie 2020




Articolul 104 din OUG nr. 195/2002 modificat prin Legea nr. 130 din 11 iulie 2019 introducându-se aliniatele (1) … (6)

(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei .
(3) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru savarsirea de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si art. 103 alin. (1) lit. c). Pentru fapta prevazuta la art. 102 alin. (3) lit. e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului:
a) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h;
b) daca depasirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar daca fapta a fost savarsita o singura data in 12 luni.
(4) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 45 de zile, la cererea titularului, in cazul prevazut la art. 103 alin. (2) si la art. 118 alin. (5).
(5) Dispozitiile alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator si cazului prevazut la art. 1041 alin. (1), in situatia in care faptele respective fac parte din cele prevazute la art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) lit. a) si e), art. 103 alin. (1) lit. c), art. 103 alin. (2) si art. 118 alin. (5).
(6) Conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
a) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
b) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
c) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Redobandirea permisului suspendat 90 de zile Claudiu7111 Claudiu7111 Buna ziua! In urma cu o saptamana mi-a fost suspendat permisul de conducere pe o perioada de 90 de zile in urma traversarii caii ferate la semnalele acustice ... (vezi toată discuția)
Paradox in codul rutier? Darius87 Darius87 Suspendarea dreptului de a conduce, in urma depasirii vitezei de exemplu echivaleaza acumularea a 15 puncte de penalizare? Intreb deoarece exista 2 pozitii in ... (vezi toată discuția)
Radar filofteea filofteea Bună ziua, azi circuland pe un drum județean, la întrare în localitate sub tăblița de cu denumirea localității era și tăblița cu limita de 50 km/h. ... (vezi toată discuția)