avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitatii de catre mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitatii de catre mama

Buna seara. Am si eu o intrebare pentru cine ma poate ajuta. Este vorba despre o situatie destul de incalcita dar sper sa ma fac inteleasa. Sunt casatorita, in fapt, dar despartita de sotul meu de mai bine de 2 ani. In timpul casatoriei noastre s-a nascut un baietel...care nu este al sotului meu. El l-a recunoscut, crezand ca este al lui. La cateva luni dupa ce s-a nascut copilul eu m-am despartit de el pentru ca aveam o casnicie extrem de subreda. Acum el s-a hotarat sa bage divort si in acelasi timp sa cearar custodia totatala a copilului ( care, de fapt, nu este al lui!). Cum pot sa demonstrez in instanta ca acest copil nu este al lui si astfel sa il fac pe el sa renunte???
buna ziua .
aveti posibilitatea sa contestati in instanta recunoasterea paternitatii . acest tip de actiune este imprescriptibila.
Dreptul familiei nu este un domeniu asa de greu, insa e nevoie de exercitiu ca sa cunosti logica legii, ca sa ma exprim asa.
Domnul consilier juridic ce v-a raspuns probabil ca nu face dreptul familiei, caci consilierii sunt, de regula, specializati pe probleme legate de persoane juridice si nu fizice; de aceea e mult mai greu sa va raspunda foarte exact.

Pe de alta parte, daca nu aveti incredere in sistemul de justitie, arat ca si noi, astia care va raspundem de pe aici tot in sistemul asta lucram si tot la roata aia invartim. Nici mie nu-mi place sistemul de sanatate, dar daca sunt bolnava merg la medic.

Roxanel, aici nu poate fi vorba despre o recunoastere, caci parintii erau casatoriti la momentul nasterii si deci nu opereaza recunoasterea ci prezumtia legala de paternitate.
Asta inseamna ca nu este vorba de vreo contestare de rcunoastere, ci de o tagada de paternitate. Care are un termen de 3 ani pentru mama, asa cum spunea colega Ioana.
Asa incat, care e varsta copilului azi?
Introduceti actiune de tagada, se va judeca inaintea divortului si incredintarii.
Inainte de asta ar fi indicat sa va lamuriti ce inseamna aceasta actiune, potentiale costuri si probatorii. Si poate hotarati sa negociati cu sotul ca sa nu fie obligat sa plateasca zeci de milioane cheltuieli de judecata.

Inteleg ca nu va place sistemul, nici mie si incerc sa[-l fac din aceasta cauza cat de onorabil pot; dar ca sa nu vi se intample lucruri neplacute in sistem, intai documentati-va, discutati cu un avocat, cu doi, cu trei... vedeti abordari, una, sapte, cate doriti si decideti in cunostinta de cauza.
Nu cred ca exista sanse intr-un asemenea dosar sa conteze influienta si/sau banii. Cunosc modul in care trateaza judecatorii aceste drepturi personale nepatrimoniale si cred ca nu exista, practic, temeri reale ca sa va fie atat de teama.
Teama apare insa in mod natural oricand nu cunoastem un dfomeniu, un mediu, o atmosfera in care suntem adusi.
Succes si tineti-ne la curent.
va multumesc tare mult pentru sfaturi! As vrea sa intelegi ca aceasta teamam a mea reiese si din disperarea mea ca acest copil ar putea fi luat de un om caruia nu ii pasa de el, de nici o culoare si care vrea sa il foloseasca doar ca pe o arma impotriva mea. baietelul are acum varsta de 2 ani si 10 luni.
Grabiti-va, repejor la avocat, ca pierdeti termenul si apoi ramane copilul cu tatal asta!
Nu mai retin, erra o hotarare cu privire la prescriptia asta, dar nu mai retin ce si cum...
Grabiti-va, ca nici hotararea aia nu era clara, si sa nu intalniti o instanta care sa planga dupa termenul de 3 ANI...
Incepeti repejor demersurile!
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate sau contestare recunoastere filiatie. dandanaua dandanaua Un barbat recunoaste la starea civila un copil nascut de o femeie cu care a avut relatii extraconjugale. Copilul este recunoscut de acest barbat la momentul ... (vezi toată discuția)
Sunt în divorț de peste un an și urmează să nasc peste puțin timp. cum să procedăm pentru ca tatăl natural să poată recunoaște copilul? EmaR. EmaR. Buna ziua, as dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o situatie, sunt intr-un proces de divort de 1 an si 2 luni nefinalizat inca, intre timp am intrat intr-o ... (vezi toată discuția)
Paternitate. eucristi74 eucristi74 Buna ziua.Am sa va expun pe scurt situatia in care ma aflu. Sotia mea are in aprilie un an de cand a plecat de acasa,deschizand un proces de divort dupa o ... (vezi toată discuția)