avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... cum aflu daca cineva are rezervat dreptul de autor la ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

cum aflu daca cineva are rezervat dreptul de autor la un model de mobilier

imi poate da cineva informati cum aflu daca un anumit produs de mobilier are drept de autor ca am de gand sa vand acel produs pe piata europeana si nu vreau sa am probleme
Cel mai recent răspuns: Cabinet de proprietate industriala RALUCA ARDELEANU , Consultant proprietate industriala 07:12, 8 Decembrie 2009
Buna seara,
Un anumit produs de mobilier nu poate avea drept de autor! Dar design-ul acelei piese poate fi revendicat de cineva. Si e foarte greu de aflat cui ii apartine un anumit design, daca nu e specificat intr-o brosura, sau revista de specialitate, intrucat inregistrarea design-ului nu este obligatorie, pentru a fi recunoscut dreptul de copyright, asa cum este in cazul patentelor! Oricum, studiati Registered Designs Act 1949 si Copyright, Designs and Patents Act 1988. Pot fi edificatoare pentru problema ridicata de dumneavoastra. Succes!
OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market) din Alicante, Spania monitorizeaza design-urile inregistrate pe Europa. [ link extern ]
Buna dimineata, cel mai simplu mod de a afla daca designul respectiv este protejat sau nu este de a face cercetare documentara prima data la OSIM (Oficiul de stat pentru inventii si marci) si apoi la OHIM.
De asemenea va rog sa aveti in vedere ca OHIM nu monitorizeaza designul inregistrat in Europa ca nu e organism de control. Acolo gasiti doar acele desene si modele industriale care au fost depuse de autorii lor pentru a obtine o protectie in toate tarile apartinand Uniunii Europene.
Si pentru ca aveti de gand sa comercializati produse de mobilier ar fi mai mult decat util sa depuneti chiar dumneavoastra cerere de protectie a designului atat la OSIM, Bucuresti cat si la OHIM, Alicante, Spania.
Sper ca v-a fost de ajutor raspunsul. Pentru orice intrebari suplimentare sau nelamuriri ma puteti contacta.
O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copyright design etichetã produs - cum se poate proteja? gabriel1546 gabriel1546 Buna ziua , As dorii sa va rog daca ma puteti ajuta cu ceva informatii referitoare la protejarea designului unei etichete pentru un produs . Mai ... (vezi toată discuția)
Vrea sã produc accesorii pentru un produs de firma. am dreptul? am nevoie de brevet? Florian_L Florian_L Buna ziua, Doresc sa fabric accesorii pentru un produs fabricat de o firma internationala. Produsul este e-book reader Kindle 4 iar firma care-l produce ... (vezi toată discuția)
Folosirea fara drept a unei marci ContSters145250 ContSters145250 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema: Detinem o marca inregistrata la OSIM din 2007 iar acum cateva saptamani am descoperit faptul ca un ... (vezi toată discuția)