avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casa cumpărată înaintea casatoriei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casa cumpărată înaintea casatoriei

buna ziua,doresc sa cumpăr copilului o casa,care va fi plătită ,o parte prin credit ipotecar;dacă in timpul cât se plătește,intervine căsătoria,cine are drept asupra imobilului și in ce condiții .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copilul este major?
Dati-ne mai multe detalii!
Ultima modificare: Joi, 30 Ianuarie 2020
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
da ,copilul este major,salariat,și dorim sa cumpărăm o casa(apartament)cu un avans destul de consistent,și rate la o bancă.casa am dori sa o trecem direct in proprietatea copilului,dar din auzite,s a spus ca după o perioada de timp ,daca se căsătorește și mai achita o perioada rate la banca,imobilul se va împarți in cazul uni divorț !multumesc !
In cazul unui divort se va imparti la 2 doar ratele platite la banca doar din perioada cat au fost casatoriti.

sleo a scris:

buna ziua,doresc sa cumpăr copilului o casa,care va fi plătită ,o parte prin credit ipotecar;dacă in timpul cât se plătește,intervine căsătoria,cine are drept asupra imobilului și in ce condiții .

Daca intervine casatoria si apoi divortul, celalt sot are un drept de creanta materializat in contravaloarea cotei sale de contributie ( cota ce poate fi solicitata in proportie de 50 % sau majorata, in functie de contributia sa efectiva) la achitarea acestor rate si iar daca pe parcursul casatoriei prin munca si contributie comuna se aduc de catre soti si imbunatatiri la acest imobil, are un drept de creanta materializat si in contravaloarea cotei sale de contributie ( cota ce poate fi solicitata de asemenea in proportie de 50 % sau majorata in functie de contributia sa efectiva) la efectuarea acestor imbunatatiri.

Sotii insa pot opta insa pentru regimul separației de bunuri,si astfel fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

Art. 360 c.civ
Regimul bunurilor
(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.


Daca survine divortul, sotul care a investit sume de bani in vederea achitarii ratelor bancare are un drept de creanta.

Aportul sau financiar trebuie, insa, demonstrat.

Investitia efectuata poate fi atestata prin orice mijloc de proba.( valoarea probatoriilor fiind data prin coroborare ).

Dreptul de creanta trebuie constatat de catre instanta de judecata.

Acesta este supus termenului general de prescriptie, cel de 3 ani, cu mentiunea ca prescriptia intre soti nu curge , ci este suspendata.

In probatiune, uzati de martori, inscrisuri, interogatorii.

In cazul separatiei de bunuri (fiind adoptat regimul separatiei , pe calea unei conventii notariale , ce poate fi modificata daca respectiva casatorie are durata de 1 an ) , fiecare dintre soti dobandeste bunuri proprii, respectiv datorii proprii.

Sotii care se prevaleaza de acest regim matrimonial pot dobandi, desigur, si imprumuturi comune, respectiv bunuri proprietate comuna pe cote -parti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj imobil- rate achitate inainte si dupa casatorie robix robix Buna ziua! In 1980 am incheiat un contract de v-c avand ca obiect achizitionarea unui apartament in rate pe o perioada de 20 ani. La acea perioada eram ... (vezi toată discuția)
Conventie sau comunitate legala albinnuta albinnuta Buna ziua!!! Am o garsoniera dobandita inaintea casatoriei. Ce trb sa fac...as vrea ca, daca la un posibil divorț el sa nu aibă parte...credeți ca se ... (vezi toată discuția)
Partaj divort juna juna am divortat dupa 16 ani de casatorie. as dori sa stiu cum se imparte casa in care am locuit impreuna, pe care eu am dobindit-o inainte de casatorie.multumesc (vezi toată discuția)