avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Intrebare dauna totala?
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Intrebare dauna totala?

Buna ziua,

De ceva timp,am avut un accident.Vinovatul mi-a dat RCA-ul(la firma Generali).Masina sa declarat ca fiind daunta totala.In conditiile astea voi fi despagubit cu o anumita suma.
Pe scurt,intrebarea mea este:Imi ramane mie masina(epava)? sau o ia Generali?
Daca imi ramane mie masina(asta as vrea),exista vreo lege care sa ateste asa ceva?

Va multumesc mult


Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2009
cristyc, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 09:37, 10 Decembrie 2009
In cazul in care este dauna totala masina ramane la societatea de asigurari. Dvs primiti doar despagubirea conform politei de asigurare!:)
asiguratorul mi-a zis mai demult ca la dauna totala imi ramane mie masina+banii evident de dauna totala.Insa nu prea am incredere in el,de asta am si intrebat aici.Sunteti sigur,exista stipulat in lege asa ceva?Mi se pare nedrept sa le ramana lor masina,avand in vedere ca se poate face,si si asa eu unul,deabia o pot face cu piese SH,sa numai vorbesc de piese NOI...multumesc si astept un raspuns va rog
Fiind vorba de despagubiri pe polita RCA, evaluarea se face conf. normelor aprobate prin ord.CSA nr.21/2009 anexa nr.3.Din aceasta suma, veti primi 75% + epava, sau valoarea integrala daca reparati masina, urmand a plati dvs. diferenta pana la valoarea reparatiei.
Atunci cand se executa un contract asigurare facultativa de bunuri, in speta, o asigurare CASCO, exista firme de asigurari care insereaza in contractele proprii, retinerea epavei, in caz de dauna totala si despagubirea intregii sume asigurate, catre propriul asigurat.
La executarea unei despagubiri care rezulta de pe urma unui contract de asigurare de raspundere civila auto RCA, sunt aplicabile dispozitiile legale, care reglementeaza acest tip de asigurare: Norme interne:L.136/1995, art.49-58, Ordinele C.S.A. valabile la data emiterii politei RCA si Normele internationale cum ar fi Directiva Consiliului si a Parlamentului European nr.14/2005.

Problema dificila la asigurarea RCA va fi modalitatea de calcul al acelei valori reale a vehiculului avariat; intotdeuna asiguratorul va alege varianta cea mai economicoasa pentru el si va incadra vehiculul la cea mai mare scala de uzura.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Perfect adevarat, la mine asiguratorul a considerat valoarea auto la data accidentului ( perioada efectiva de folosinta a auto fiind de 3.5 luni) la fabuloasa suma de 6.400 euro. Vorbim aici de o SKODA Octavia II achizitionata din Romania, de la distribuitor, cu suma de 16.000 euro.
Parerea mea este ca in loc sa se ia in considerare data de inmatriculare a auto (16.03.2006) au luat in considerare anul 2005 care apare pe o anexa la factura sub seria motorului.
Si uite asa , cred ca au considerat ca auto are 5 ani de folosinta si in mod normal....uzura cea mai mare (59 %).
Kilometrajul de la bord.???? unul fenomenal......40.000KM !!!

"MULTUMESC" asiguatorului ASIROM !!

Alte discuții în legătură

Despagubire dauna totala asiban raditalidia raditalidia Am o masina luata in leasing in anul 2007 , valoarea de noua a masinii a fost de 12000 euro . La incheierea politei casco de catre Asiban s-a facut o greseala ... (vezi toată discuția)
Nelamurire dosar dauna totala casco pe regres gogoletu gogoletu La inceputul lunii martie am avut un accident. Am decis sa apelez la polita Casco pe regres deoarece vinovatul era asigurat la o societate cu care service-ul ... (vezi toată discuția)
Ce suma de bani primesc pe o masina cu dauna totala Gabriel1990 Gabriel1990 Buna ziua, In data de 31.07.2017 mama mea a suferit un accident auto, ea fiind nevatamata, dar masina in urma constatarii asiguratorului este considerata ... (vezi toată discuția)