avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot lucra legal pe perioada somajului fara a ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot lucra legal pe perioada somajului fara a pierde indemnizatia?!

Mentionez ca momentan sunt in somaj si as dorii sa merg intr-un centru spa sa lucrez citeva ore pe luna si as dorii sa stiu ce modalitate legala as avea de colaborare fara ca sa imi pierd somajul?! Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:52, 16 Ianuarie 2010
Aceasta posibilitate este exclusa in mod expres de lege.Ori, renuntati la somaj si prestati o anume munca,ori nu aveti dreptate la indemnizatie.Calitatea de de somer cu cea de persoana care are un contract de munca,este incompatibila.
Nici daca inchei un contract de proba pe o perioada de 30 zile sa zic?
Tot contract de munca este si daca este pe perioada determinata de o luna.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.

3. La data actuala indicatorul social de referinta este de 500 lei.
O conventie civila pentru o valoare mai mica de 500Ron/luna cred ca v-ar rezolva problema.

Alte discuții în legătură

Studenta ce primeste indemnizatia pt cresterea copilului poate lucra part-time Cocainaa Cocainaa Va rog f mult daca mi-ati putea spune daca inchei un contract de colaborare cu o firma de asigurari (job part-time) pot sa mai primesc si indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)
Venituri in perioada de somaj ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ,daca un somer are si alte venituri in perioada in care se afla in somaj,mai primeste ajutorul de somaj? (vezi toată discuția)
Somer cu autorizatie pf? MARIAN LUCIA MARIAN LUCIA Buna ziua! As dori sa ma lamuriti daca somera fiind,am dreptul sa obtin o autorizatie persoana fizica necesara pentru colaborarea cu firma Provident.Se pierde ... (vezi toată discuția)