avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate părintească in comun
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate părintească in comun

Bună ziua!Doresc sa stiu dacă in urma divorțului prin conventie încheiata in procedura divorțului cu copii minori a fost stabilit ca autoritatea părintească sa fie exercitată în comun cu locuința stabilită la mama la adresa specificată,aceasta a luat copiii fara acordul meu si s a mutat la 400 de km distanță,dacă a încălcat vreo lege,si ce pot face in acest sens avand stabilit program de vizită in toate weekendirile,14 zike de vacanta,concediul de odihnă si sărbătorile legale,ingreunandu mi astfel exercitarea autoritatii părintești .Specific ca această schimbare nu a fost făcută in interesul superior al copiilor si ca se încearcă o îndepărtare vizibilă a copiiilor fata de mine si părinții mei,aceștia ne mai răspunzând la mesaje sau tel decât destul de rar si atunci invocand mereu ca fac teme,duș sau stau la masă. Mentionez ca unul din copiii are stari de anxietate vizibile (vomă,agitație,sufocare si dureri de cap)in momentul in care este cu mine dupa ce il sună mama lui. Specific ca am avut copiii in vacanta de iarna.si au fost foarte bucuroși si fericiți in preajma mea si a rudelor mele.Ea a deschis un proces pt schimbarea domiciliului iar in instanta in urma audierii copiiilor si interogatoriului nostru au fost trimiși pentru evaluare psihologică la specialiști din cadrulDgaspc.Intrebarea mea este,dacă prin acțiunea ei de a schimba locuința si scoala copiiilor fara acirdul meu,a comis o ilegalitate?Si dacă da,in baza carei legi?si ce pot face in acest sens?ea deja a plecat cu copiii.doresc sa revină de unde a plecat sau daca aceasta nu e posibil,sa actionez in judecata prin impiedicare exercitării autorității părintești.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
Mariana dmd, utilizator
Cel mai recent răspuns: When , utilizator 20:22, 12 Februarie 2020
Cu executarea silita este fara de efect in raport de situatia actuala.
Doar sa ia minorii si acestia sa refuze sa mearga la mama dar putea face si mai simplu acest lucru fara executare.Din nou, i-ar fi fost de mare ajutor avocatul, la un moment cu mult anterior, dar daca oamenii isi angajeaza avocat cand situatia devine extrema in afara de costuri ridicate mai exista si risc de incertitudine.
Din pacate, unele lucruri se pot rezolva simplu chiar daca sunt costisitoare dar oamenii aleg adesea variantele cu risc extrem cu costuri extrem de ridicate si cu sanse reduse de reusita pentru ca tocmai de aceea sunt situatii extreme...
Aleg variante aproape imposibile...corelate la momentul de actiune in privinta oportunitatii momentului in care trebuie actionat.

Multi isi submineaza singuri sansele prin simplul fapt ca nu apeleaza la avocat la momentul oportun in care se impune acest lucru.Nu trebuie sa le acordam circumstante atenuante pentru ca omul trebuie sa apeleze la avocat imediat cand are o problema juridica si nu atunci cand situatia devine extrema si cu costruri extrem de ridicate ca sa aiba sanse de reusita.
Ultima modificare: Marți, 11 Februarie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

nu are ce executare a hotararii sa faca.
Adrian ALBU a scris:

Faceți executare silită a hotărârii și faceți și o cerere prin care să solicitați ca locuința copiilor să fie stabilită la dvs.

Mariana dmd a scris:

Deci mai pot pune avocat acum dupa 3 termene? Cum pot sa fac?As dori totusi sa fac o cerere de incocare exceptie necompetenta teritoriala deairece ea are domiciliul in aceeasi localitate cu mine.Pot cere asts instanței in care se judeca procesul?cand si cum pot cere pana pe 27 feb 2020 sa ma reprezinte un avocat?

Dacă era autoritate părintească comuna notificați școală unde sunt copii ca nu au acordul dumneavoastră sa ii primească și notificați școală unde au fost copii ca era autoritate părintească comuna și ca au eliberat dosarele fără acordul dumneavoastră. În felul acesta mama va fi obligata sa se întoarcă cu copii.
Plângere la politie pentru încălcarea hotărârilor judecătorești, executare silita pe program de vizita.
Dat fiind faptul ca e vorba de alt oraș trebuia sa va notifice înainte sa mute copii nu după.
Trimiteți însă de urgenta notificare la școală unde a mutat copii, copie după sentința de divorț și menționați ca nu respecta prevederile legale și sa anuleze de urgenta transferul.
Acum.ar fi tarziu pentru depunerea cererii reconventionale?
Am fost la scoala de unde li s a cerut transferul.Pe langa faptul ca nu au vrut sa imi arate nici un act depus,evocand motivul ca eu nu am nici un drept sa ma interesez,ai raspuns si foarte iritate si cu lipsa de bun simt atat secretara cat si directoarea spunandu mi ca oricum cand i s a cerut transferul ei erau deja înscriși. Am depus o cerere pentru a mi deovedi in ce conditii si pe baza a caror documente s a facut transferul,raspuns care nu l am primit nici pana azi.La scoala unde au fost inscrisi ,am sunat,au raspuns mai amabili si in urma unei cereri depuse mo s au trimis prin e mail,copie de la certificatul de divort,de la transfer si de la actil de identitate al fostei sotii.Am informat la inspectoratul scolar aferent unitatii de invatamant unde in prezent minorii isi desfasoara activitatea scolara,si mi au raspuns ca ei nu pot face nimic in cederea anularii transferului.Ma intereseaza daca stiti in mod sigur unde si cum pot actiona in acest sens.Eu nu mi am dat nici acordul verbal nici scris,totil s a facut fara stiinta si voia mea,fara semnatura sau acord

When a scris:

Dacă era autoritate părintească comuna notificați școală unde sunt copii ca nu au acordul dumneavoastră sa ii primească și notificați școală unde au fost copii ca era autoritate părintească comuna și ca au eliberat dosarele fără acordul dumneavoastră. În felul acesta mama va fi obligata sa se întoarcă cu copii.
Plângere la politie pentru încălcarea hotărârilor judecătorești, executare silita pe program de vizita.
Dat fiind faptul ca e vorba de alt oraș trebuia sa va notifice înainte sa mute copii nu după.
Trimiteți însă de urgenta notificare la școală unde a mutat copii, copie după sentința de divorț și menționați ca nu respecta prevederile legale și sa anuleze de urgenta transferul.

Alte discuții în legătură

Ordonanta presedintiala pentru incredintarea minorului dianasavu dianasavu Fiica mea a inaintat proces de divort,s-a mutat impreuna cu cei doi copii minori inlocuinta parinteasca,si-a schimbat cartea de identitate,a transferat copii ... (vezi toată discuția)
Autoritate părintească exercitată în comun: părintele rezident poate schimba școala și locuința minorului fără acordul celuilalt părinte? Ciprian Marica Ciprian Marica În cazul custodie comune a unui minor părintele la care locuiește minorul poate schimba scoala si locuinta minorului fără acordul celuilalt părintele?Vă ... (vezi toată discuția)
Mutarea de catre mama a copilelor de la scoala Gabi 72 Gabi 72 Buna ziua sunt divortat din 2011 iar in urma casatoriei a rezultat 2 fetite. Fata cea mare de atunci locuieste cu mine,intre timp mai precis anul acesta si ... (vezi toată discuția)