avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurat CASS fara declaratia unica?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurat CASS fara declaratia unica?

Buna seara. Sunt o persoana fara venituri si in 2018 am fost asigurata la sanatate prin completarea declaretiei unice in mai 2018 -aprilie 2019. Pana aici totul e OK. In mai 2019 inspectorii de la anaf m-au asigurat la sanatate fara sa-mi ceara sa completez declaratia unica. Incepand cu luna mai, mi-au dat si un document cu care am mers la casieria anaf si am platit contributia pentru lunile mai si iunie 2019. In luna iulie 2019 am revenit la anaf, iar inspectori anaf mi-au dat un document cu care m-am prezentat la casierie si am platit contributia pe lunile iulie si august 2019. In luna octombrie 2019, cand am revenit la anaf sa platesc pentru lunile septembrie-decembrie, un inspector anaf a sesizat ca nu am completat declaratia unica si deci nu sunt asigurata desi in sistem eu figuram ca asigurata. Tin sa precizez ca am beneficiat de servicii medicale in perioada mai-octombrie 2019. Incepand cu octombrie 2019 am completat declaratia unica, valabila pana in oct. 2020. Banii pe care i-am platit pentru lunile mai- august 2019 inspectorul mi-a spus ca-i folosesc in perioada oct 2019-2020. Ce mi se poate intampla pentru perioada mai -oct 2019 cand figuram ca asigurata in sistem desi nu completasem declaratia unica? Ce mai pot face acum? Este posibil sa platesc peste 2-3 ani sume colosale? Ce spune legea in asemenea situatii? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:43, 17 Februarie 2020
O sa va aduc o precizare la ceea ce ati scris: "Incepand cu octombrie 2019 am completat declaratia unica, valabila pana in oct. 2020". Declaratia unica si plata ce decurge din ce ati completat in ea, se depune si e valabila pe an calendaristic. Adica acum pana pe 15 martie 2020 veti depune declaratia pentru 2020 si va fi valabila doar in 2020. Plata pentru asta o puteti face pana pe 15 martie 2021.
Find persoana fara venit, cand completati in declaratia unica la capitolul cass, veti selecta ca platiti pentru sase luni si sa fiti asigurata tot anul 2020.
Calitatea de asigurat se inregistreaza de la data depunerii declaratiei, nu de la data platii contributiei care rezulta din acea declaratie.
Aceea pe care ati depus-o in 2019 e valabila doar in lunile din 2019.
Ultima modificare: Luni, 17 Februarie 2020
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de inchiriere Camy09 Camy09 Am un contract de inchiriere la un apartament pe care il detin in calitate de propietar. Chiriasul a plecat inainte de termenul prevazut in contract, respectiv ... (vezi toată discuția)
Declaratia unica Pospisil Pospisil in anul 2018 am depus declaratia unica si am contribuit la CASS, plata a fost efectuata la ANAF, dupa care am fost sesizat ca am neclarificari in declaratie si ... (vezi toată discuția)
Cas - plata directă persoana fizica și pfa Bulmat Bulmat Bună ziua! In octombrie 2019, in calitate de persoană fizică, neangajată, fara venituri din alte activități, am depus Declarația Unica și am optat ... (vezi toată discuția)