avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA masina SH spatiul intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA masina SH spatiul intracomunitar

Buna ziua! Am achizitionat o masina sh de la un dealer din Germania (firma care nu aplica tva doar la marja de profit), pe persoana fizica, pentru care am platit tva, masina fiind mai scumpa de 10000 euro. Este normal sa mai platesc inca o data tva in Romania atat timp cat pe factura apare clar tva platita si se si specifica cum ca aceasta s a achitat conform legislatiei germane in vigoare? De la anaf am primit indicatii contradictorii dar majoritatea au fost in ideea de a plati inca o data tva si Statului Roman pt ca masina a fost mai scumpa de 10000 euro chiar daca a fost cumparata pe pf.
Cel mai recent răspuns: IoanaVT , utilizator 14:32, 22 Februarie 2020
Va multumesc mult pentru lamuriri, exact asa inteleg si eu lucrurile. Mai este un aspect pe care nu l am mentionat, desi am domiciliul in Bucuresti (in C.I) si voi inmatricula masina aici (cum este normal si legal), domiciliul meu fiscal (de persoana fizica) este in Prahova, am facut cerere acum cativa ani sa l mut pentru ca am locuit efectiv acolo in chirie o perioada si mi era mai usor asa). In situatia data, masina care se inmatriculeaza in Bucuresti dar domiciliu fiscal in Prahova, de unde trebuie sa solicit acest Certificat? Intreb pentru ca cei de la Popa Tatu mi au spus ca trebuie sa depun la ei formularul 050 de modificare de domiciliu fiscal si de abia apoi ar putea sa mi proceseze cererea. In situatia data, eu as prefera sa nu fac acest lucru si sa merg in Prahova unde poate voi da peste oameni mai bine pregatiti intr ale legii care mi vor elibera certificatul fara sa mi solicite sa platesc tva.
Atunci cand cititi ceea ce scriu eu va rog sa tineti cont de faptul ca eu cunosc doar legislatia fiscala, nu stiu legislatia de la inmatriculari. Dar nu mi se pare normal sa primiti certificatul fiscal din Prahova si sa inmatriculati masina in Bucuresti. Nu cred ca veti reusi acest lucru, e doar o presupunere de-a mea.
Cititi cu mare atentie Codul de procedura fiscala articolele 31 si 32. Eu din aceste articole inteleg ca domiciliul meu fiscal este acolo unde locuiesc efectiv, iar in acest sens trebuie sa am dovezi, documente, gen contracte de inchiriere, adrese in cartea de identitate etc. , chiar fiind o adresa de flotant. Citind cele doua articole eu nu inteleg ca imi aleg domiciliul fiscal dupa cum imi convine mie la un moment dat. E foarte posibil ca mergand la Finantele din Prahova sa isi dea seama ca nu mai locuiti acolo si sa va ceara si ei modificarea domiciliului fiscal. Posibil sa va schimbe domiciliul fiscal chiar cei de la sectorul 6. Au acest drept, ba chiar este o obligatie pentru ei.
Eu zic ca problema se mai poate rezolva astfel:
1. Luni mergeti la Finante sector 6. Depuneti la registratura o hartie conceputa de dvs , facand referire la cererea depusa anterior, in care mentionati ca, conform articolelor 269 si 268 din Codul Fiscal, nu trebuie sa platiti TVA in Romania pentru ca nu sunteti persoana impozabila si masina nu este noua.(orice minte normala din Finante ar trebui sa priceapa aceste doua argumente )
2. Astazi sau maine va deschideti un cont online pe spatiul privat virtual (S.P.V. ) al ANAF. Listati acea hartie si mergeti cu ea la Finante. Aveti dreptul sa mergeti cu ea la orice administratie din tara (sector 1, 2,3,4,5,6,, Ploiesti, Giurgiu, Calarasi, Oltenita etc etc) .In baza acelei hartii vi se confirma contul deschis.
3.Mergeti acasa, intrati pe acel cont. Acolo puteti expune problema dvs.Conform legii in 45 zile trebuie sa primiti un raspuns. Dar expunand corect si clar problema , cred ca veti primi raspunsul in 2-3 zile.Ducand acel raspuns la Finante sector 6 presupun ca se vor lumina si ei, in sfarsit.
Cei de la inmatriculari vor Certificat de la organul fiscal competent, in cazul meu ANAF Prahova pt ca acolo am domiciliul fiscal ( in momentul in care am schimbat domiciliul fiscal a fost schimbat legal, in sensul ca le am dus contractul de inchiriere). Practic, din punct de vedere legal, eu locuiesc efectiv in Prahova, chiar daca domiciliul meu din buletin e in Bucuresti dintotdeauna. Daca as vrea sa ma mut inapoi in Bucuresti cu domiciliul fiscal, trebuie sa depun eu la ei formularul 050 (cum mi au si cerut), ei nu l schimba din oficiu pt ca nu au de unde sa stie daca eu mai locuiesc sau nu efectiv in Prahova (in conditiile in care in buletin era aceeasi adresa din Bucuresti dintotdeauna). Mai mult, parintii mei locuiesc in Ploiesti si as putea oricand sa le cer sa dea o declaratie notariala cum ca locuiesc efectiv la ei (lucru care este adevarat in sensul ca lucrez in Ploiesti si stau mare parte din timp la ei). Asta in cazul in care anaf Prahova s ar sesiza ca nu mai e valabil contractul de inchiriere pe care l am dus acum cativa ani. De asta am zis ca merita sa incerc. Stiu ca am mai luat acum 2 ani ceva de la anaf Prahova (nu mai tin minte ce exact) cand am inmatriculat o motocicleta in Bucuresti si a fost totul ok la inmatriculari (inmatricularea trebuie oricum facuta unde am adresa din buletin). Asta in ideea de a evita sa ma mai lupt cu morile de vant de la sectorul 6.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
IoanaVT, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie masina germania misaaa misaaa revin din nou cu aceeasi speta: - PFA norma de venit ,prestari servicii intracomunitare, inregistrat in scopuri de TVA si inscris in ROI , am cod valid de ... (vezi toată discuția)
Cumparare masina sh - achizitie tva Roger25 Roger25 Buna ziua, Am gasit un tip (pare de incredere, din ce imi povesteste), care are o firma care se ocupa cu masini second-hand din spatiul intracomunitar ... (vezi toată discuția)
Tva achizitii masini second hand Dl_Sandu Dl_Sandu Un I.I. neplatitor de TVA achizitionez masini second hand din UE .Sunt obligat sa ma inregistrez ca platitor TVA pentru achizitia si vanzarea de masini ? ... (vezi toată discuția)