Liviu V. a scris:
In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare?
A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul iar cumparatorul sa plateasca diferenta de bani la un anumit termen. Desi banca a preaprobat initial creditul cumparatorului, ulterior, dupa plata avansului si incheierea promisiunii de vanzare, banca a respins acest credit din motive neimputabile cumparatorului. In urma refuzului, cumparatorul a facut demersuri pentru un alt credit la o alta banca, care la termenul mentionat in promisiunea de vanzare era inca in analiza.
Avand in vedere ca la termenul prevazut in promisiune, cumparatorul nu a achitat vanzatorului diferenta de pret, vanzatorul are dreptul sa vanda apartamentul unei alte persoane sau sa incheie o alta promisiune cu altcineva fara vreo consecinta legala? Ce consecinte juridice atrage nerespectarea obligatiilor de catre cumparator la termenul prevazut in promisiune? Vanzatorul va restitui promitentului - cumparator intregul avans achitat, fara alte pretentii.
Care este procedura legala de urmat pentru desfiintarea contractului (rezilierea) din culpa promitentului cumparator ?
Cand poate promitentul vanzator sa incheie o noua promisiune de vanzare cu o alta persoana interesata? Dupa implinirea termenului prevazut in promisiunea initiala sau dupa data desfiintarii(rezilierii) acesteia.?
Multumesc mult,
Liviu V
In primul rand ar trebui studiat antecontractul si vazut ce clauze au fost prevazute cu privire la rezolutiune, conditiile in care opereaza rezolutiunea.
Daca exista acordul partilor, puteti incheia un act prin care sa se constate rezolutiunea (nu rezilierea) antecontractului de vanzare-cumparare, avand in vedere neindeplinirea de catre promitentul-cumparator a obligatiei de plata a pretului, restituirea avansului de catre promitentul vanzator, etc.
A doua varianta este sa il notificati pe promitentul-cumparator cu privire la rezolutiunea antecontratului pentru neindeplinirea obligatiie mentionate anterior, restituirea avansului, etc.
Pe de alta parte, este bine de stiut ca rezolutiunea este desfiintarea contractului pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor asumate în cadrul unui contract cu executare dintr-odata.
Puteti incheia o noua promisiune de vanzare-cumparare (sau contract de vanzare-cumparare) doar dupa rezolutiunea celei deja incheiate.