avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nerespectare promisiune de vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nerespectare promisiune de vanzare imobil

In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare?
A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul iar cumparatorul sa plateasca diferenta de bani la un anumit termen. Desi banca a preaprobat initial creditul cumparatorului, ulterior, dupa plata avansului si incheierea promisiunii de vanzare, banca a respins acest credit din motive neimputabile cumparatorului. In urma refuzului, cumparatorul a facut demersuri pentru un alt credit la o alta banca, care la termenul mentionat in promisiunea de vanzare era inca in analiza.
Avand in vedere ca la termenul prevazut in promisiune, cumparatorul nu a achitat vanzatorului diferenta de pret, vanzatorul are dreptul sa vanda apartamentul unei alte persoane sau sa incheie o alta promisiune cu altcineva fara vreo consecinta legala? Ce consecinte juridice atrage nerespectarea obligatiilor de catre cumparator la termenul prevazut in promisiune? Vanzatorul va restitui promitentului - cumparator intregul avans achitat, fara alte pretentii.
Care este procedura legala de urmat pentru desfiintarea contractului (rezilierea) din culpa promitentului cumparator ?
Cand poate promitentul vanzator sa incheie o noua promisiune de vanzare cu o alta persoana interesata? Dupa implinirea termenului prevazut in promisiunea initiala sau dupa data desfiintarii(rezilierii) acesteia.?
Multumesc mult,
Liviu V
Doar prin notificarea promitentului - cumpărător poate opera rezolutiunea promisiunii de vanzare sau este obligatoriu acordul ambelor parti? In situatia in care cumpărătorul refuza rezolutiunea si solicita prelungirea termenului, promitentul vânzător poate refuza acest lucru? Intr-un eventual proces, instanta tine cont de nerespectarea termenului prevazut in antecontract?
Multumesc mult de ajutor!

Liviu V.
Situatia pe care o prezentati acum este diferita de cea prezentata initial si mult mai complicata, avand in vedere faptul ca una din parti nu mai este de acord cu desfiintarea contractului si repunerea partilor in situatia anterioara.

Un raspuns exact nu va poate da nimeni fara sa vada contractul si fara sa cunoasca conditiile in care a fost stipult ca opereaza rezolutiunea, intrucat in functie de aceste elemente se formuleaza notificarea.

Asa cum ati afirmat, nu poate fi retinuta culpa promitentului vanzator pentru neindeplinirea obligatiie de plata a pretului, aceasta culpa nefiindu-i imputabila.
De asemenea, afirmati ca, " In urma refuzului, cumparatorul a facut demersuri pentru un alt credit la o alta banca, care la termenul mentionat in promisiunea de vanzare era inca in analiza.", acestea sunt cele doua elemente care ar putea genera probleme.

In ceea ce priveste sansele de castig in cazul unui proces , doar dupa analiza contractului si a situatiei de fapt puteti primi un raspuns exact, insa un situatia dvs., in general, sansele de castig sunt determinate de modul in care a fost prevazut in contract ca opereaza rezolutiunea, cum este este stipulta clauza privind raspunderea promitentului-cumparartor in cazul nerespectarii termenului de plata, culpa acestuia
pentru neexecutare, avocatul pe care il veti avea in proces, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare antecontract vanzare cumparare Razvan112 Razvan112 Buna ziua, Am facut un antecontract vanzare cumparare si doresc rezilierea acestuia. In antecontract sunt stipulate urmatoarele: \"In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare-urgent irena_gheorghe irena_gheorghe In antecontract exista urmatoarea clauza contractuala:Daca promitentii-cumparatori nu vor obtine un raspuns afirmativ cu privire la obtinerea creditului ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract imobil nou carmen1978 carmen1978 In anul 2008 am contractat un apartament cu 2 camere in Brasov cu pretul de 91.500 euro platind un avans de 19.000 euro.In prezent nici o banca nu mai imi ... (vezi toată discuția)