avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de risc maternal si prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de risc maternal si prenatal

Bună ziua, am 11 săptămâni de sarcina și aș vrea sa stiu dacă pot intra in concediu de risc maternal inainte de concediul prenatal acordat la 28 de saptamani de sarcina. Dacă da, cine imi plătește acest concediu? Si cine trebuie sa mi-l acorde, doctorul de familie? Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 4 Martie 2020
1. Concediul de risc maternal
Concediul de risc maternal se acordă pe durate care nu pot depăşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:
a) integral sau fracţionat, până în a 63-a zi anterioară datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioară datei intrării în concediul de maternitate;
b) integral sau fracţionat, după expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacă este cazul, până la data intrării în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la trei ani;
c) integral sau fracţionat, înainte sau după naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.”

2. Pe durata concediului de risc maternal, salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care este suportată din bugetul asigurărilor sociale şi plătită de angajator. Această îndemnizaţie este plătită în baza concediului medical eliberat de medicul de familie sau medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii.

3. Concediul şi plata indemnizaţiei de risc maternal se efectuează lunar de către angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna în care se acordă concediul de risc maternal şi aceste sume (indemnizaţiile de risc maternal) plătite de angajator se deduc de către plătitori din contribuţiile de asigurări sociale datorate pentru luna respectivă.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru risc maternal . ramona_moraru ramona_moraru Buna ziua , as dori sa stiu daca concediul pentru risc maternal se poate prelungii si dupa 30 de saptamani de sarcina cand ar putea fi acordat concediu ... (vezi toată discuția)
Risc maternal halexandra halexandra Buna ziua! Sunt insarcinata in 8 saptamani iar la discutia cu medicul ginecolog mi s-a recomandat sa intru in concediu de risc maternal insa doar dupa ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal intrerupt de concediu de odihna doacea86 doacea86 Buna ziua As vrea sa intru in concediu de risc incepand cu 25 aprilie, insa din 15 iunie as avea programate 2 saptamani de concediu de odihna, pe care din ... (vezi toată discuția)