avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Referitor la orele de munca peste programul stabilit
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Referitor la orele de munca peste programul stabilit

Buna ziua, de mult m-am intrebat, ce trebuie sa faca un angajator ca sa fie "acoperit"dpdv legal pentru a evita de ex urmatorul caz: un angajat sta dupa program, si undeva in jurul orei 18 30 se impiedica intr un prag si isi rupe gatul la locul de munca..., avand in vedere ca in CIM e specificat programul gen 7 30- 16 cu 30 min pauza de masa. Suplimentar, m-am intrebat , orele suplimentare nu reprezinta un factor de risc in sine, care trebuie cuantificat intr-o evaluare de risc?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:25, 4 Martie 2020
Buna ziua,
Factorii de risc sun aceeasi, fie ca lucrezi 8 ore, fie ca lucrezi ( ocazional) 10 ore.
Singurul lucru care se poate modifica este viteza de reactie a angajatului, ce poate fi mai intarziata daca este obosit...
In cazul expus de dvs., se poate considera accident de munca dar trebuie ca angajatorul sa faca o nota ( nu cunosc termenul legal) din care sa rezulte motivul pentru care ati efectuat orele suplimentare.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2020
Ionut.ion, utilizator
Orele suplimentare se pot efectua legal numai cu avizul scris al angajatorului/ sefului direct si cu tinerea evidentei acestora.
Lucrul peste program in mod obisnuit poate fi un risc suplimentar ce trebuie avut in vedere cu referire la starea de oboseala care se face simtita, ceea ce poate duce la reflexe incetinite, la stresul suplimentar datorat oboselii.
In cazul soferilor (de exemplu) reflexele diminuate pot fi considerat un risc profesional, daca activitatea suplimentara devine o obisnuinta.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/articol_302...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de noapte julia06 julia06 Buna ziua Sunt angajata unei firme unde se lucreaza doar noaptea,programul meu este 21.30-6(30 min. pauza de masa),cu wk liber dar cand este nevoie mai lucrez ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare cristina_alx cristina_alx Buna ziua, Vreau sa stiu cate ore suplimentare (lucrate peste programul legal de lucru si sambata) poate fi obligat angajatul sa presteze saptamanal si cum ... (vezi toată discuția)
Efectuarea orelor suplimentare bvr bvr Buna ziua! imi puteti spune, ve rog, daca in cazul unui program de lucru normal de 8 ore pe zi (efectiv lucrate), se efectueza inca 2 ore si jumatate ... (vezi toată discuția)