O firma isi desfasoara activitatea intr-un apartament dintr-un bloc de locuinte. si are acordul Asociatiei de Proprietari.
Dupa un an, Asociatia ii impune sa semneze o conventie prin care solicita o suma de bani lunara pentru "imbunatatirea comfortului condominiumului".
Firma accepta sa plateasca, conventiile fiind incheiate pe durate determinate de cate 1 an. Pentru fiecare dintre ani s-a semnat conventie separata. (2006 si 2007).
Pentru anul 2008 si 2009 Asociatia a incasat bani fara a mai avea vreo conventie. Pe chitante scrie ca sunt contravaloare conventie. (firma nu si-a dat seama ca nu a mai semnat o alta conventie pentru 2008 sau 2009)
Intrebari:
1. In cazul in care firma refuza sa mai plateasca sau sa mai semneze o noua conventie, poate Asociatia sa o oblige in vreun fel sa paraseasca apartamentul (desi exista contract valabil de inchiriere cu proprietarul si mentiune la Registrul Comertului pentru Punct de Lucru la adresa respectiva)?
2. Poate solicita firma restituirea banilor pe care Asociatia i-a incasat fara a avea conventia semnata?
1. Asociatia de proprietari nu are nici un drept asupra contractului dvs. de inchiriere. Puteti refuza sa semnati ceea ce nu doriti. Simpla sintagma "conventie" presupune acordul de vointa a ambelor parti, iar daca din partea dvs. nu mai exista, nu va exista nici conventia.
2. Cititi bine actul, pentru ca daca se mentioneaza ca se poate prelungi tacit, adica prin continuarea platilor sau alt gest, inseamna ca s-a prelungit valabilitatea.
Daca nu are astfel de mentiune, inseamna ca ati facut niste plati nedatorate si puteti solicita restituirea. Dvs. ati executat prestatiile cu titlu de plata, datoria in vederea careia s-au executat nu exista din p.de v. juridic si v-ati aflat in eroare ( credeati ca aveati ceva de plata, dar de fapt conventia era expirata). Acestea sunt conditiile pentru plata nedatorata si dvs. le intruniti.
Aveti grija sa nu se prescrie - 3 ani de la data cand dvs. ati cunoscut sau trebuia sa cunoasteti ca plata e nedatorata.