avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM forta majora art.50 litf)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM forta majora art.50 litf)

Buna ziua , in situatia in care un angajat este in concediu legal, dar in cadrul companiei s-a dispus suspendarea contractelor de munca in baza art.50 litf) din codul muncii, ce se intampla?
Se suspenda si contractele salariatilor care sunt in concediu de odihna ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:24, 18 Martie 2020
S-a decis si supendarea acelor c.i.m. ?
Inca nu a celor care sunt in concedii de odihna si concedii medicale.
Decizia colectiva de suspendare cim conf. art50 lit f) inca nu s-a emis, sunt inca discutii la nivel de itm daca se poate folosii in acest caz forta majora ( conform ordonantei militare emise ieri se suspenda mai multe activitati , noi ne incadram in ele). Nu poate sa ne spuna nimeni exact daca acesta este un caz de forta majora. Inca asteptam.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
BRATU ALINA, utilizator
"... atata timp cat conducerea statutului a intervenit in cuantumul veniturilor realizate de catre o societate comerciala, prin decretarea starii de urgenta si instituirea de masuri exceptionale pentru prevenirea epidemiei cu visurul COVID-19, se poate considera ca exista o stare de forta majora constand intr-o actiune externa, imprevizibila si invincibila, cu posibilitate de a diminua puterea de plata a obligatiilor contractuale pe perioada in care acesta a fost afectat, cu atat mai mult cu cat situatia critica este recunoscuta la nivel mondial, fiind catalogata de OMS ca fiind pandemie. ..."
[ link extern ] /
Multumesc pentru raspuns, sa inteleg ca in baza Ordonantei militare privind adoptarea masurilor prevazute in Decretul Prezidential 195/2020 la anexa 2 , contractele de munca putem sa le suspendam in baza art.5 lit f) din Codul Muncii.
Pentru contractele comerciale trebuie demarata toata procedura cu Camera de Comert?
Da, se pot suspenda in baza art.50 lit.f C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 50 litera f) din codul muncii DimitriP DimitriP Poate angajatorul (în cazul de față coafura/frizerie) suspenda C.I.M. în baza art. 50 lit.f), dar fără șomaj tehnic????? (vezi toată discuția)
Contract suspendat albinutzuX albinutzuX Buna ziua, din motive covid, compania a hotarat sa restranga activitatea, si a hotarat suspendarea contractelor de munca pentru o parte din angajati, dar nu a ... (vezi toată discuția)
Cum demonstrez ca am fost fortat sa lucrez suplimentar? ContSters218316 ContSters218316 Buna ziua! Spre exemplu, saptamana trecuta am lucrat in total 65 ore si stiu ca maximum sunt 48. Cam pe fiecare saptamana am ore suplimentare, de obicei mai ... (vezi toată discuția)