avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul refuza legea 19/2020
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul refuza legea 19/2020

Bună ziua,

Ma aflu in urmatoarea situație: am inaintat ieri catre angajator cererea de acordare a zilelor libere pentru parinti, conform legii nr.19/2020 si declaratua pe propria raspundere din partea soțului ca nu a solicitat aceste zile ( el nu ar avea cjm sa le ceara pentru ca lucreaza la distributia de gaze ). Eu am revenit pe 3 februarie din concediu pentru createrea copilului si am fost reincadrata pe vechea functie de referent comert extern. Toate colegele mele, care au aceiasi functie de ieri lucreaza acasa. Astazi cand am ibtrebat daca eate ok cererea mea pt zile libere am primit urmatorul raspuns:" nu esti eligibila pentru leve pebtru ca functia ta iti permite sa lucrezi de acasa". Eu zic:" bun, voi lucra de acasa atunci". La care ei imi zic:" pai da, dar tu nu ai repartizati clienti ca fetele celelalte". Ce fac in situatia asta? Pot sa nu o aprobe? Adica sunt dispusa sa lucrez de acasa, ca sic elelelate colege, dar imi spun ca nu am ce sa lucrez de acasa...desi nici ele ( sunt referent pe Italia ) nu prea au de lucru de acasa avand in vedere situatia din Italia. Chiar am nevoie de aceste libere de pe 23.03 penteu ca nu mai am cu cine sa las fetele ( 8 ani si 2 ani ). Nu maderanjeaza nici sa lucrez de acasa, desi mi-ar fi mai greu. Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 9 Aprilie 2020
Sa revin si cu noutăți: am inaintat angajatorului cererea pt legea 19/2020 cu specificația ca accept fie sa stau acasa cu 75%, fie sa lucrez de acasa. Raspunsul primit astazi: te bagam in somaj ( desi sunt in plata stimulentului de insertie iar toate celelelate 3 colege cu aceiasi functie ca a mea lucreaza de acasa ). Le-am trimis mail in care le-am cerut motivul refuzarii cererii 19/2020 si justificarea deciziei cu specificarea ca mi se pare discriminare si voi actiona in consecință.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
gabrielle_24, utilizator
@ gabrielle_24
Acordarea stimulentului de inserție prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizație pentru creșterea copiilor, aprobată prin Legea nr.132/2011, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare ordonanță de urgență, se efectuează fără întrerupere, pe o perioadă de 90 zile în cazul persoanelor care, începând cu data aplicării Hotărârii nr. 6/2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență sau în perioada de aplicare a Decretului Președintelui României nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.212 din 16 martie 2020, cu respectarea prevederilor art. 17 alin.(1) lit. a) din ordonanța de urgență, se află în una sau mai multe dintre următoarele situații :
a)beneficiază de concediile prevăzute la art. 2 alin.(1) lit.a), b) și d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005, aprobată prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare;
b)beneficiază de concediul prevăzut de Legea nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ;
c)se află în perioada prevăzută la art. 52 alin.(1) lit.c) din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
d)li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situației de urgență în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.453/2004,cu modificările și completările ulterioare
Multumesc pentru raspuns! Stiu ca in caz de concediere in aceasta perioada nu pierd stimulentul, dar vi se pare normal sa mi se refuze legea nr.19/2020 sau dreptul de a lucra de acasa, la fel cum fac si celelalte fete care au aceiasi functie ca si mine? Ok, o refuza so lucrez doar de la firma, dar nu ma concediezi in urma unei cereri. Din 60 de angajati, eu sunt singura pe care o trimit in somaj. Eu cred ca si datul asta afara in perioada asta se face in anumite situatii si dupa ce se adopta alte masuri inainte. Ca doar nu iti revii economic dupa concedierea unui singur angajat. Personal, asa cum am specificat mai sus mi se pare discriminare, si nu este prima data cand imi fac asa ceva. Ii voi actiona in judecată si vom vedea de partea cui este dreptatea.
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2020
gabrielle_24, utilizator
Eu si sotia lucram de acasa la companii private. E foarte greu cu minorul acasa in timp ce lucram. Se poate sa beneficieze unul din noi de legea 19/2020? Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , pentru ca deja lucrati de acasa ...
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, In prezent ma aflu in zilele libere platite pt scoala inchisa pana pe data 6 aprilie, deoarece in timpul vacantei nu este valabilă legea ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Lora0165 Lora0165 Buna seara, m-am întors la munca in luna martie in stimulentul de insertie. Ca urmare a ordonanței de urgență, firma si-a suspendat activitatea la ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Munteanurox Munteanurox Bună seara. As vrea sa stiu daca intru in somaj tehnic mai primesc stimulentul de insertie? Daca intru in somaj tehnic 2 luni,de exemplu, după care imi ... (vezi toată discuția)