Buna ziua.
Locuiesc in chirie, cu contract valabil pana la data de 31.08.2020.
In contextul pandemiei, industria in care eu profesez (fotografie) este deja grav afectata, am pierdut proiecte, evenimente pe urmatoarele 2 luni, si e de asteptat sa mai pierd, pentru ca pare ca pandemia va continua luni bune.
Ma vad in incapacitate de plata a chiriei incepand cu luna urmatoare, asa ca i-am transmis proprietarului ca doresc rezilierea contractului, ca vreau sa eliberez spatiul cat mai repede (noroc ca as avea unde sa ma duc), pentru a nu fi prins in plina carantina, si imposibilitate de plata.
I-am explicat situatia dar, pana acum, de la proprietar am obtinut doar un raspuns de forma "contractul este pe un an, va trebui sa platiti. lasati-ma sa vorbesc cu X si revin" si astept deja de 24 ore un raspuns. Mi-e teama ca pana imi raspunde, ma trezesc intr-un oras blocat, si nici nu ma voi mai putea muta.
Intrebarea mea este ce pot face in acest context? Cat de riscant este pentru mine sa plec? Sa ma astept sa ma dea in judecata, indiferent ca plec sau nu, eu nemaiavand bani sa ii platesc?
Il puteti notifica pe proprietar prin intermediul unui avocat si sa invocati forta majora in executarea contractului, solicitand incetarea acestuia inainte de termen.
Va puteti lua lucrurile, incheiati un proces verbal in prezenta unui martor cu starea in care lasati imobilul.
Ar fi preferabil ca acel contract sa fi fie incheiat pe firma dvs ca titular.
Contactati un avocat si discutati pe larg.
L-am notificat personal prin mail, am invocat forta majora, insa mi-a spus ca pentru asta am nevoie de aviz de la CCIR. Contractul este pe numele meu, persoana fizica.
Aveti doua variante:
1) Il denunțați unilateral cu termen de preaviz de 60 zile (cf art. 1825 Cod Civil);
2) Solicitați instanței competente rezilierea, invocând forța majoră, dar în acest caz va trebui sa demonstrati ca nu puteti indeplini obligatiile contractule din cauza circumstantelor dincolo de controlul dvs (generate de raspandirea virusului)!