avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Incetare contract de inchiriere inainte de termen
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Incetare contract de inchiriere inainte de termen

Buna ziua,

Vin la dvs cu o intrebare legata de contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul apartamentului unde stau.

Contractul a fost incheiat pe o perioada determinata, valabil pana la data de 31.08.2020 inclusiv si inregistrat la ANAF. In acesta sunt descrise atat plata chiriei cat si garantia platita de mine la inceput (echivalenta cu o luna de chirie).

As dori sa reziliez acest contract si sa ma mut, dar am observat ca nu este stipulata nici o clauza de reziliere inainte de termen. Doar faptul ca trebuie anuntat cu 60 de zile inainte de 31.08.2020 daca doresc prelungirea acestuia.

Eu anunt proprietarul ca doresc rezilierea incepand cu 1 iunie 2020, practic cu ~26 de zile inainte si imi asum pierderea garantiei platite initial.

Intrebarea mea este daca legat, proprietarul are voie sa ma oblige sa platesc toate lunile ramase pana la incheierea perioadei contractuale.

Multumesc frumos

Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2020
alexandrurl30, utilizator
Daca nu este asumat contractual proprietarul nu are temei legal sa achitati chiria aferenta termen contractual asumat
Atentie insa prprietarul are dreptul sa ridice pretentii asupra achitarii utilitatilor cunoscut fiind aspectul ca intretinerea se calculeaza pentru una sau doua luni in urma respectiv ulterior parasirii spatiului de catre dv urmeaza sa se afiseze cotele de intretinere aferente perioadei cat ati locuit efectiv
Buna ziua,

In cazul in care doriti denuntarea unilaterala a contractului de inchiriere, trebuie respectat un termen de 60 de zile.

Art. 1825 din codul civil, prevede ca in acest sens:

1) Dacă închirierea este pe durată determinată, locatarul poate denunța unilateral contractul prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel puțin 60 de zile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.


Rezilierea este o sanctiune care intervine în cazul neexecutării culpabile a unui contract sinalagmatic de catre una din parti.
Prin urmare, ati putea solicita rezilierea contractului doar in situatia in care propriearul nu si-a indeplinit una din obligatiile asumate prin contract.

In conditiile precizate, proprietarul va poate chema in judecata solicitandu-va plata chiriei pentru trei luni.

Incercati sa negociati cu proprietarul poate ajungeti la un consens, mai ales in conditiile in care renuntati la garantie.
In siuatia in care ajungei la o intelegere, contractul de inchiriere va inceta prin acordul
partilor.

Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract de inchiriere inainte de termen- proprietar plecat din tara utilizator86 utilizator86 Buna seara! Am incheiat un contract de inchiriere pt o locuinta pentru o perioada de 1 an. La mai putin de o luna am obtinut transferul in orasul meu de ... (vezi toată discuția)
Renunțare la apartamentul închiriat înainte de termen. proprietarul spune că sunt obligat să stau până la sfârșit, este adevărat? Parpaab Parpaab Salut. Sunt student si am luat la începutul facultății un apartament in chirie. Acum cand s-a terminat facultatea ceilalți baieti cu care stăteam au ... (vezi toată discuția)
Reziliere unilaterala contract inchiriere - proprietar abuziv Cosmin_Andrei Cosmin_Andrei Buna ziua. Am o intrebare privind un contract de inchiriere pe o durata de un an, efectuat in luna septembrie a anului trecut. La Rezilierea contractului este ... (vezi toată discuția)