avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tichete masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tichete masa

Am o nelamurire. Legea privind acordarea tichetelor este legea 142/1998 actualizata in 2006.
Acum si nelamurirea: Angajatorul meu imi spune ca am maxim 20 de tichete pe luna (desi am gasit ca nr maxim e chiar 31), indiferent ca muncesc 22 de zile. Acum....daca din cele 22 de zile lucratoare ale lunii, imi iau concediu 10, e normal sa primesc 12 (cum mi se pare mie normal si dupa cum inteleg din lege) sau 11 printr-o regula de 3 simpla?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:09, 24 Februarie 2012
Nici nu puneam în discuţie acest aspect, dar se întâmplă ca uneori să se lucreze sâmbete şi/sau duminici peste zilele "normale" şi în cazul acesta logica spune că, fiind zi în care se lucrează, ar trebui să se acorde şi compensaţia pentru hrană. Problema este cum reuşim să-i convingem pe directori că nu încalcă legea acordând aceste tichete.
LE. Sunt multe articole în Codul Muncii unde se dau termene de genul "15 zile lucrătoare" în sensul că nu se pun la socoteală S şi D. Probabil că aşa interpretează ei sintagma de "zile lucrătoare", pe care o aplică şi la acordarea tichetelor
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
dandana1, utilizator
Regula este ca zilele de repaus saptamanal sunt sambata si duminica ... numai in anumite situatii se poate lucra in aceste zile, situatie in care repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, iar salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In cazul expus de dvs, situatia poate fi rezolvata pri intriducerea in ccm la nivel de unitate sau in regulamentul intern al angajatorului o astfel de clauza privind acordarea de tichete de masa pentru zilele lucrate sambata si duminica ...
freeelis a scris:

In cazul expus de dvs, situatia poate fi rezolvata prin introducerea in ccm la nivel de unitate sau in regulamentul intern al angajatorului o astfel de clauza privind acordarea de tichete de masa pentru zilele lucrate sambata si duminica ...

Acesta este motivul pentru care solicitam un sfat.
Exact lucrul ăsta îl dorim şi noi, dar nu găsim modalitatea de a elimina teama conducerii că ar încălca vreo lege.
Problema este un pic complexa datorita interpretarii legislatiei ... nefiind reglementata notiunea de ”zile lucratoare”, per ansamblu aceasta este interpretata ca fiind zilele lucratoare din cadrul unei luni calendaristice si nu zilele lucrate in acea luna ... pentru zilele lucrata sambata si duminica se acorda alte zile de repaus .. iar pentru zilele de repaus saptamanal nu se acorda tichete de masa. (este vorba despre o compensare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa monica2008 monica2008 va rog sa-mi spuneti daca pentru orele suplimentare efectuate (peste norma de 160 ore/luna) se pot acorda bonuri de masa angajatilor. (vezi toată discuția)
Bonuri de masa Alin thoth Alin thoth Buna ziua . La firma unde lucrez se dau bonuri de masa si ni sa spus ca daca nu ne ducem sambata la munca o sa ni se opreasca bonurile pe toata saptamana... Au ... (vezi toată discuția)
Acordate tichete masa nichi4u nichi4u In programul de lucru rotativ continuu/turnus in care un angajat efectueaza mai multe zile lucrate decat zilele lucratoare calendaristice,beneficiaza de ... (vezi toată discuția)