avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,
Incepand cu data de 06 aprilie 2020 ar trebui sa mi reiau activitatea la serviciu.Copilul are 1 an si 10 luni.Am depus dosarul de stimulent insa am vazut ca pot beneficia de prelungirea si primirea concediului de crestere copil conform ordonantei 32/2020 pe perioada starii de urgenta doar ca nimeni nu stie ce se intampla cu stimulentul de insertie.
Pierd stimulentul daca optez pentru aceasta prelungire a concediului de crestere copil?
Am la dispozitie astazi si maine si nu stiu incotro sa o iau.Sunt disperata.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:18, 2 Aprilie 2020
Intrebati la AJPIS/ ANPIS.

OUG 32/2020
art.VI
(1) În vederea aplicării art. II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru plata indemnizației prevăzute de art. 32 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, persoanele îndreptățite transmit agenției pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București în a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința, prin poșta electronică, documentele doveditoare, după cum urmează:
a) pentru persoanele aflate în plata drepturilor, copia documentului care atestă că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. II alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020;

b) pentru persoanele care urmează să solicite drepturile, documentele doveditoare prevăzute de art. 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și copia documentului care atestă că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. II alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020.
.......

(4) Pentru persoanele beneficiare ale indemnizației pentru creșterea copiilor prevăzute de art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, care se află în plata indemnizației pentru creșterea copilului la data instituirii stării de urgență, plata acestei indemnizații se asigură pe toată durata instituirii stării de urgență și în situația în care copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap sau urmează să împlinească vârsta prevăzută de lege, în această perioadă.

(5) Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b) pot opta între acordarea stimulentului de inserție sau reîntoarcerea în concediul pentru creșterea copiilor și acordarea indemnizației aferente acestuia.

(6) În situația prevăzută la alin. (5) persoana îndreptățită transmite, prin poșta electronică, la agenția pentru plăți și inspecție socială județeană, respectiv a municipiului București numai cererea prevăzută la art. 13 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(7) Pentru persoanele prevăzute la alin. (4) și (5), prin excepție de la prevederile art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, acordarea stimulentului de inserție se face de la data depunerii cererii, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului pe venit, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc frumos penrtu raspuns.Intrebarea pe care o mai am este daca continui sa intru in crestere copil acum cand are copilul 1an si 10 luni iar dupa trecerea acestei stari de urgenta sa zicem peste 3luni voi putea primi stimulentul tinand cont ca va avea copilul 2 ani si 1 luna iar inainte de starea de urgenta conditia stimulentului ers reinoarcerea la munca cu minim 60 zile.
multumesc frumos!
Parerea mea este sa intrebati la ANPIS/AJPIS.
Multumesc frumos penrtu raspuns.Intrebarea pe care o mai am este daca continui sa intru in crestere copil acum cand are copilul 1an si 10 luni iar dupa trecerea acestei stari de urgenta sa zicem peste 3luni voi putea primi stimulentul tinand cont ca va avea copilul 2 ani si 1 luna iar inainte de starea de urgenta conditia stimulentului ers reinoarcerea la munca cu minim 60 zile.
multumesc frumos!
In opinia mea, ar trebui depuse si actele pentru stimulent si solicitarea de prelungire a indemnizatiei, astfel incat la terminarea prelungirii sa intrati in plata stimulentului ... nu mi se pare clara legea si de aceea v-am indrumat catre ANPIS/AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Dorinamatei Dorinamatei Buna ziua, sunt in Concediu de crestere copil si urma sa incep munca cu doua luni mai devreme, pe 22 aprilie însă cresele fiind închise ma vad nevoită să ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil respins florentinamar florentinamar Buna seara! Este legal sa se respinga dosarul pt indemnizatie crestere copil , depus de mama,pe motivul ca dosarul de alocatie este despus in alt judet si ca ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Lora0165 Lora0165 Buna seara, m-am întors la munca in luna martie in stimulentul de insertie. Ca urmare a ordonanței de urgență, firma si-a suspendat activitatea la ... (vezi toată discuția)