avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Somaj tehnic
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Somaj tehnic

Bună seara! Dacă un angajat este în preaviz de 45 de zile, cu demisie, poate sa între în somaj tehnic? Afectează preavizul?

Ultima modificare: Vineri, 3 Aprilie 2020
DumitruRamonaana, utilizator
Cel mai recent răspuns: MINOKA HR , Consultant resurse umane 19:36, 8 Aprilie 2020
Somajul tehnic nu este un motiv de intrerupere a termenului de preaviz. In principiu nu poate intra in somaj.
Daca totusi administratorul horaraste astfel, ar trebui sa aprobe o cerere din partea salariatului prin care solicita sa renunte la demisie. Trebuie intrunita conditia acordului intre salariat si angajator cu privire la revocarea demisiei apoi urmata procedura de intrare in somaj tehnic.
Mulțumesc!
Cu drag!
Sper sa va ajute.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Somajul tehnic este o cauza de suspendare a c.i.m. ...

art.81 C.mun.
...
(6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
...

Prin urmare, preavizul va fi prelungit cu durata perioadei de somaj tehnic .
D-le Cornel Vasile, aveti dreptate. Art. 81 vorbeste de suspendare fara a distinge despre ce fel de suspendare e vorba iar unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa o facem.

Am gandit din punctul de vedere al angajatorului desi nu ar fi trebuit.

Daca suspendarea pentru somaj tehnic se refera la o suspendare unilaterala a angajatorului, datorita faptului ca angajatorul se afla intr-o situatie dificila, avand in vedere ca este o masura de protectie pentru salariati iar salariatul despre care vorbeste userul este un salariat care deja a denuntat unilateral, de buna voie si nesilit de nimeni, contractul, din motive numai de el stiute, am presupus ca nici angajatul, nici angajatorul nu mai au nici un interes de a continua acest contract si ca fiecare in parte doreste altceva: angajatorul sa pastreze angajatii iar salariatul sa plece din unitate.

Asadar de ce ar suspenda angajatorul si acest contract de munca (pentru ca numai el decide daca o face sau nu) care este pe final si nu ar lasa angajatul liber sa faca ce vrea, asa cum si-a manifestat dorinta si sa lase sa curga nestingherit termenul de preaviz? Pentru ca angajatul sa mai primeasca o perioada o suma de bani, eventual de la stat...? Dar daca angajatul are alte proiecte mai importante si abia asteapta sa inceteze contractul iar somajul tehnic l-ar incurca? Situatia e complexa si un raspuns pertinent ar trebui personalizat.

Altfel ar fi stat situatia daca era vorba despre o suspendare pe cauza de boala a salariatului. Insa, inca odata, daca legea nu distinge, nici noi nu o vom face.

Dar revenind, teoretic da, e posibil insa e necesar sa se tina cont de interesele ambelor parti.
Imi cer scuze pentru ca m-am hazardat cu primul raspuns gandind numai dintr-o perspectiva.

Numai bine!

Cornel Vasile a scris:

Somajul tehnic este o cauza de suspendare a c.i.m. ...

art.81 C.mun.
...
(6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
...

Prin urmare, preavizul va fi prelungit cu durata perioadei de somaj tehnic .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii -demisia la zi andre80andre andre80andre ma intereseaza sa stiu daca pot inainta demisia la zi,cu toate ca in contractul indiv de munca scrie de preaviz 15 zile calendaristice? si ce inseamna 15 zile ... (vezi toată discuția)
Demisie sub somaj tehnic raulmotica raulmotica Buna ziua As dori o informatie privind demisia sub somajul tehnic. Firma la care lucrez eu este in somaj tehnic. In conditiile in care, eu ca angajat fiind ... (vezi toată discuția)
Incep munca in alta parte din crestere copil Simona22Mihaela Simona22Mihaela Buna ziua! Pe 15 septembrie implinesc doi ani de cand am nascut...am inceput serviciul la alt loc de munca pe 11 iunie pt a beneficia de stimulent....am ... (vezi toată discuția)