avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Cine primeste indemnizatia de șomaj tehnic si cine nu ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Cine primeste indemnizatia de șomaj tehnic si cine nu ? Pe ce criterii se face aceasta selectie ?

Buna dimineata tuturor ! As vrea inca de la inceput sa multumesc anticipat oricui va citi si raspunde in cadrul acestui topic, apreciez sincer.

Desi intrebarea principala ramane cea din titlu, as dori sa ofer cat se poate de mult context asupra situatia la care fac referire. Este vorba despre prietena mea, care lucreaza in momentul de fata in calitate de receptionera in cadrul unei policlinici private ( nu voi da numele, insa voi mentiona ca este vorba despre unul dintre cei 3 mari giganti din spatiul medical privat ). In urma cu aproximativ 3 saptamani, cand situatia cu pandemia de Covid-19 nu era atat de grava inca ( nu stiu daca fusese instituita inca starea de urgenta, dar cam atunci s-a intamplat ), prietena mea a intrat in concediu medial in urma unor simptome destul de puternice de gripa. Desi initial concediul medical a fost acordat pe o perioada de 10 zile, din cauza faptului ca la finalul acestei perioade inca nu se simtea bine, a prelungit concediul medical cu inca 10 zile.

Asta insemna ca pe data de 6 Aprilie ( Luni ) ea ar fi trebuit sa se intoarca la munca. Intre timp, supervisorul ei a contactat-o saptamana aceasta ( Miercuri ) si a anuntat-o ca de fapt de Luni va intra in somaj tehnic. Ne-am bucurat, mult, fiindca pe fondul Pandemiei si a tot ce se intampla zilele acestea chiar nu vroia sa se mai intoarca, discutasem deja daca ar fi mai bine sa-si dea demisia. A doua zi ( Joi ) o contacteaza cineva din departamentul HR pentru a-i cere sa trimita concediul medical scanat pe mail. Deoarece tonul acestei persoane era total deplasat ( am auzit si eu, eram in preajma ) discutia a degenerat, nu a fost deloc o discutie ok. Intr-adevar, aici este putin si greseala mea ca nu am sfatuit-o sa trimita concediul medical prin e-mail fiindca stiam ca asa se procedeaza, insa ea nu primise nicio indrumare de la nimeni din cadrul companiei, cum ar fi de fapt normal sa se intample si efectiv nu stia ca trebuie sa faca asta. L-am scanat repede si in mai putin de 1 ora de la acel apel am trimis e-mailul respectiv catre departamentul HR. Ieri ( Vineri ), o contacteaza din nou supervisorul ei pentru a o anunta ca de fapt Luni va trebui sa revina la munca, ca nu mai intra in somaj tehnic, invocand faptul ca decizia a fost luata de catre cei de la HR pe fondul faptului ca a fost in acest concediu medical.

Cam in acest stadiu intervina intrebarea mea principala, cea din titlu. Cine primeste indemnizatia de șomaj tehnic si cine nu ? Pe ce criterii se face aceasta selectie ? Concret, 2 colege ale sale care au exact aceeasi functie au fost trimise in somaj tehnic. Sa inteleg ca este pur si simplu ceva subiectiv si complet la latitudinea angajatorului ? Si mai exact cine este persoana imputernicita sa ia aceasta decizie ? Angajatul chiar n-are niciun cuvant de spus, doar isi accepta soarta ?

Dintr-un istoric lung al modalitatii de a lua decizii in cadrul companiei pentru care lucrez eu personal, va pot garanta ca am fi fost intrebati si rugati sa ne prezentam preferintele inainte de a se lua o astfel de decizie, pur si simplu pentru ca din start ar exista 2 categorii de oameni : cei care doresc sa lucreze in continuare si sa beneficieze de salariul intreg si cei care pentru motive edivente ar prefera mai degraba sa stea acasa in somaj tehnic in aceasta perioada. Asa, cum procedeaza cei de la aceasta companie unde lucreaza prietena mea, e foarte posibil ca angajati ce si-ar fi dorit sa lucreze si poate chiar aveau nevoie de salariul intreg sa fie trimisi fara voia lor in somaj tehnic si invers.

Nu vreau sa se creada ca incerc sa dramatizez si sunt cat se poate de obiectiv cand spun asta, a existat si un serios impact emotional in urma acestor schimbari, intr-o zi era linistita si fericita ca poata sta acasa in siguranta, a - 2 - a zi se trezeste ca de fapt nu. Discutii cu familia, plans, panica... ma rog. De asemenea, pentru cei care stiu la ce ma refer : aceasta policlina, precum multe altele ( daca nu chiar toate ) NU pune la dispozitie masti cu grad de protectie FFP2 / FFP3 care sa asigure un inalt grad de protectie impotriva contaminarii, ci pur si simplu masti chirurgicale din acelea la 2 Lei bucata sau cat or costa, care nu te protejeaza de absolut nimic, dovada cele aproape 500 de cadre medicale infectate cu virusul.

In urma ultimulei discutii cu supervisorul, i s-a spus ca Luni dimineata o asteapta managerul policlinicii la departamentul de HR, practic sa o sperie si mai rau decat era deja. Recunosc ca am intentia de a merge cu ea, insa stiu ca nu as avea nicio calitate si cel mai probabil vizita mea s-ar solda cu evacuarea mea fortata.

Intre timp insa am descoperit acest articol : www.avocatnet.ro/articol_541... .

Ma gandeam in cazul in care nu se poate ajunge la nicio intelegere sa opteze pentru incetarea contractului de munca cu acordul partilor, pentru a nu mai fi nevoita sa mearga acolo in perioada de preaviz. Dar daca nu se accepta, ce face, e practic obligata sa mearga orice ar fi ?!

Multumesc mult pentru timpul acordat citirii. Astept sugestii, sfaturi... orice !
Cel mai recent răspuns: TzapInferno , utilizator 11:29, 5 Aprilie 2020
Cine primeste indemnizatia de șomaj tehnic si cine nu ? Pe ce criterii se face aceasta selectie ?

Angajatorul stabileste cine munceste si cine sta acasa, cine este dat in somaj sau in somaj tehnic si asa mai departe.
Este foarte posibil ca angajatorul sa fi luat in situatia expusa mai sus, cea mai buna decizie. Adica, prietena dvs a stat deja acasa 20 de zile, acum celelalte fete de la receptie trebuie sa stea, si ele, acasa 2-3 saptamani si tot asa prin rotatie, in continuare.
Bine, ati putea sa vorbiti si cu ele, cu colegele, si sa vedeti ce parere au, vor la munca(?), vor acasa(?), care este opinia lor(?)
Bun, una peste alta, angajatorul este cel care decide. Daca prietenei dvs nu-i convine are posibilitatea sa isi depuna demisia, demisie care are un termen de preaviz, la care insa angajatorul are posibilitatea sa renunte. Si toata lumea este fericita!
~ Conținut șters la cerere ~
@ Xena14, "te poate da afara fără nimic", dupa cum vi s-a raspuns in topicul deschis de dvs.
Nu este cazul sa intrati peste topicul altui utilizator, intrucat aveti deschis propriul topic, cu obiect diferit fata de cel al lui @TzapInferno, sens in care ramaneti acolo sau deschideti un topic nou daca aveti o alta problema. Bafta!
@trandafir2 Multumesc in primul rand pentru raspuns. Am rugat-o intre timp sa ia legatura cu colegele si sa le puna cateva intrebari legate de asta, in perspectiva unui schimb, poate totusi gaseste o colega care n-ar fi vrut sa intre in somaj tehnic. Dar chiar si asa, sincer, nu cred ca va exista nicio rotatie si niciun schimb, cred ca efectiv au facut lista, au inaintat-o si la revedere.

Conform unor surse oficiale, incepand de pe data de 15 Aprilie ar incepe, aici la noi pe plaiuri mioritice productia de masti FFP2 / FFP3, Romarm ar produce 500 de mii de masti FFP2 si 150 de mii de masti FFP3 zilnic, sunt extrem de curios daca cei de la aceasta mare clinica din mediul privat se vor mobiliza sa faca si eu rost pentru angajatii lor.

Revenind la subiect, nu consider ca faptul ca prietena mea fiind intr-un concediul medical din niste motive foarte clare ar trebui sa fie mai putin calificata sa beneficieze de acest somaj tehnic. Mi se pare inca incredibil ca nu exista absolut nicio prevedere legala pe baza careia sa se faca aceasta selectie si este pur si simplu ceva la cheremul unui anumit angajat din departamentul HR.

In concluzie, ii voi spune sa procedeze simplu si concis, in regim de ultimatum, "daca nu X atunci Y", unde X este somajul tehnic si Y este demisia. Si asta e.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie discriminatoare 3VIAL 3VIAL Buna ziua, Intampin urmatoarea situatie la actualul loc de munca si as dori sa stiu daca m-ati putea ajuta cu un raspuns si eventual un sfat in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez cu un angajator abuziv FeelLikeANut FeelLikeANut Pe scurt: - la nici o saptamana dupa angajare, am fost anuntat ca am fost trecut in somaj tehnic (eu si inca alti cativa colegi noi) pentru ca asa mai face ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, intampin urmatoarea situatie la actualul loc de munca ... 3VIAL 3VIAL Buna ziua, Intampin urmatoarea situatie la actualul loc de munca si as dori sa stiu daca m-ati putea ajuta cu un raspuns si eventual un sfat in ceea ce ... (vezi toată discuția)