avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Bună ziua! Lucrez la o fabrică unde iară vor să ne ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Bună ziua! Lucrez la o fabrică unde iară vor să ne oblige ...

Bună ziua!
Lucrez la o fabrică unde iară vor să ne oblige să purtăm mască după cam trei săptămâni în care nu am fost obligați să le purtăm Întrebarea mea este că poate să ne oblige din nou fără să fie lege dat sau fără să semnăm ceva despre modificare? Pur și simplu ne-a pus un afiș unde scrie că ne obligă iar să purtăm măști și în mijloacele de transport și și în fabrică din cauza infectărilor.
Mulțumesc dacă cineva mă poate ajuta!
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2022
Kat.Dum., utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:22, 2 Aprilie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai exista cadrul legal care sa impuna purtarea mastii de protectie Covid-19 la locul de munca. Cum starea de alerta instituita prin HG 394/2020 (care instituia acele restrictii printre care si purtarea mastii la locul de munca) s-a terminat luna aceasta, conducerea societatii nu are motiv legal s-o impuna.

Anexa 2 din HG 394/2020
Articolul 1
În condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri:
1. În spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ-teritoriale respective.
[ link extern ]
Poate aveti sindicat, puteti depune si o petitie la ITM, daca nu se rezolva altfel. Purtarea mastii a ramas doar ca recomandare.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2022
latka, moderator
5 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca prin riscurile profesionale identificate si evaluate de catre angajator se impune purtarea unei masti de protectie, angajatorul o poate nominaliza in Lista cu echipament individual de protectie stabilind conditii concrete/ instructiuni proprii de purtare. EIP se asigura de catre angajator fara plata/ cota parte din partea lucratorilor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mastile chirurgicale nu sunt masti de protectie pentru riscuri profesionale. Ma (tare) indoiesc de faptul ca acel angajator punea la dispozitie in perioada starii de alerta masti FFP2 sau FFP3.
Exista locuri de munca unde mastile chirurgicale pot fi utilizate ca echipament individual de protectie, nu neaparat contra covid 19. Utilizatorul nu a mentionat ce fel de loc de munca ocupa.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, măștile chirurgicale se folosesc în birouri și în mijloacele de transport :). Haideți sa fim serioși!

Alte discuții în legătură

Masca de protecție la locul de munca device device Mai este obligatorie masca de protectie la locul de munca daca nu se mai prleungeste starea de alerta? (vezi toată discuția)
De ce trebuie purtata masca in starea de alerta si nu exista aceasta obligatie in starea de urgenta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Raspunsul este simplu. S-a constatat ca este necesara purtarea mastii foarte tarziu la nivel mondial. Nu este vorba de incalcarea unor drepturi ... (vezi toată discuția)